Dar bölge için karar cuma günü verilecek

Dar bölge için karar cuma günü verilecek
AKP Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, “Dar ve daraltılmış seçim sistemi” ile ilgili çalışmaların devam ettiğini cuma günü sonuçlanacağını söyledi.

AKP, yeni seçim sistemi ile ilgili çalışmaları yarın yeniden toplanacak olan MYK’da masaya yatıracak.  Haluk İpek, çalışmaların devam ettiğini yarın yapılan her iki seçim sistemi ile ilgili hazırlıkların MYK toplantısında masaya yatırılacağını kaydetti. Henüz alınmış net bir kararın olmadığını belirten İpek, “Dar ve daraltılmış seçim istemi ile ilgili dünya ülkelerinde uygulanan sistemleri nasıl uygulandığına baktık. Bu konuda uygulanan örnekleri inceledik. Bütün bu çalışmaları Perşembe günü MYK’da, cuma günü ise MKYK’da ele alacağız. Hangisi uygun hangi sistemi yasal düzenleme olarak getireceğimizi cuma günü MKYK’da değerlendirdikten sonra, muhtemelen kararımızı da vereceğiz” diye konuştu.  

Bu sistem bizi bitirmez
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Dar bölge sistemi bizi bitirmez onu ifade edeyim. İkincisi, ’çalışın kazanın.’Bu çok güzel bir söz. Ama çıkaracağım milletvekilini, çıkaracağın bir yasayla sen üstleniyorsan, sen götürüyorsan o zaman nasıl çalışacağız” değerlendirmesi yapmıştı.. Dar bölge sisteminin Meclis gündemine gelmesi durumunda destek verip vermeyeceklerinin sorulması üzerine ise Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söylemişti: “Önce görmemiz gerekiyor samimi söylemek gerekirse. Bakarsınız güzel bir model de gelmiş olabilir. Yani çok önyargılı değiliz biz illa şu gelsin veya bu gelsin diye.” 

Vatandaş bilgili olmalı
MHP Genel Başkanı ise, “Dar bölge Türkiye’ye uygun değil” demişti. Bahçeli şunları kaydetmişti: “Daraltılmış bölge biraz daha makul. İstanbul’da 3 bölge 87 milletvekili var. 87 bölge yaparsan bir yerden Trabzonlu, bir yerden Kastamonulu gelir. Partide disiplin kalmaz. ’Ben seçildim geldim’der. Çok yüksek bir siyasi kültür gerektiren, vatandaşların seçicilikte belli bir bilgiye sahip olmasını gerektirir. Kime oy verdiğini bilecek. Şu an Kerkük ve Erbil’de yapılan seçimler Türkiye’dekinden çok daha vasıflı. Oraya yazmış, 280 listesi. Kim varsa resimlerini, bilgilerini koyuyor. Şarkılarla reklamını yapıyor. ’280’e oy ver’diyor.” Öte yandan, TBMM Araştırma Merkezi, dar bölge seçim sistemini inceledi. Buna göre, dünyada 237 meclisin 125’inde geniş bölge, 72’sinde dar bölge, 35’inde ise hem dar hem geniş bölge seçim sistemi uygulanıyor.