Hüsnü Özyeğin'den Rusya operasyonu. İKEA'nın bankasına ortaktı tamamı Özyeğin'e geçti

Hüsnü Özyeğin'den Rusya operasyonu.  İKEA'nın bankasına ortaktı tamamı Özyeğin'e geçti
Son günlerde Batılı şirketler, Rusya’daki varlıklarını, Türk şirketlere ve ortaklarına devretmeye başladı. Bu alanda ilk adımı Fiba Holding’in patronu Hüsnü Özyeğin attı. Özyeğin, İKEA'nın bankası olan Ikona Bank'a ortaktı, hisselerinin hepsini devraldı.

Hüsnü Özyeğin Rusya''da İKEA''dan banka devraldı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin üzerinden 3 aylık bir süre geçti. Dünya ekonomi tarihinin en büyük ambargosuna da sahne olan bu sürecin ne zaman ve nasıl sona ereceğini kestirmek güç. 10 binden fazla yaptırımla karşı karşıya kalan Rusya’ya karşı tepkiler artarken, ülkedeki varlığını sona erdiren şirketlere her geçen gün birileri ekleniyor.

Rusya’dan çekilen Batılı şirketler arasında IKEA dikkat çekenler arasında. Rusya’nın işgaliye birlikte yaptırım sürecine katılan ilk Batılı firmalardan olan IKEA’nın bilindiği üzere ülkede bir bankası da bulunuyordu.

10 yıl önce Türk işadamı Hüsnü Özyeğin ile birlikte IKEA, Ikano Bank adlı bir bankayı kurmuştu.IKEA, perakendeden sonra finanstan da çekilme kararı aldı ve hisselerini ortağı Özyeğin’e ait Credit Europe Bank’a sattı ve Rusya’dan çıktı.

Özyeğin’in Ikano Bankt’ta yüzde 50’lik hissesi vardı. Yeni satış ile bankanın tamamı Özyeğin’in kontrolüne geçmiş oldu. İsveç merkezli mobilya devi IKEA, FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ile Rusya`da yeni bir banka ortaklığı konusunda anlaştı.

Başlangıçta IKEA müşterilerine hizmet verecek bankaya Özyeğin yüzde 50 ortak olacak. Özyeğin''in Rusya''daki bankası Credit Europe Bank''tan yapılan açıklamaya göre, Rusya''daki yeni yatırım Lüksemburg`da 2006`dan bu yana faaliyette bulunan IKANO Bank aracılığı ile gerçekleşecek.

Resmi kayıt işlemleri başlayan yeni bankanın 2013''te aktif hale gelmesi planlanıyor. 2012’de kurulan Ikano Bank, IKEA’nın kurumsal müşterilerine hizmet vermek amacıyla faaliyete başlamıştı. Rusya’da 200 çalışanı bulunan Ikano Bank, 1.3 milyar liralık varlığa sahip. Bankanın sermayesi ise 5 milyar liranın üzerinde.

REEBOK MAĞAZALARI FLO''YA GEÇTİ

ikinci önemli adımı ise Türk ayakkabıcılık sektörünün önemli oyuncularından FLO yaptı. Rusya’dan çıkma kararı alan bir başka İngiliz markası olan spor giyim şirketi Reebok''ın Rusya''daki birimlerini FLO devraldı. Rusya genelinde 100’den fazla Reebok mağazası iddialara göre 25 milyon dolara Türk şirketi FLO’ya geçti.

İlgili Haberler