Azerbaycan'dan Prof. Dr. Aygün Attar'a büyük ödül

Azerbaycan'dan Prof. Dr. Aygün Attar'a büyük ödül
Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi, Türkiye Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı başkanı ve bilim insanı Prof. Dr. Aygün Attar, Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev'den iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesindeki katkıları dolayısıyla “Dostluk Nişanı” aldı.

Azerbaycan''ın resmî haber ajansı AzerTac’ın aktardığı habere göre; 30 yıldan fazladır Türkiye‘de yaşayan, ailesi Karabağlı olan Aygün Attar’ın doktora tezi, 1918-1920 senesinde varlık gösteren Azerbaycan Halk Cumhuriyeti''nin işgalinin ardından Türkiye‘ye sığınan Azerbaycan siyasi muhacirleri oldu.

Attar, 90''lı yılların başında Türk kamuoyunda pek bilinmeyen Kafkas İslam Ordusunun Azerbaycan’daki faaliyetlerine ilişkin çok sayıda makale ve konferanslara imza attı, hiç bıkmadan usanmadan bir millet iki devlet ülküsünün tarihi geçmişine dikkat çekti.

İlk Azerbaycanlı kadın rektör olarak Türkiye tarihine geçen Profesör Attar, Giresun Üniversitesinin en büyük meydanına Kafkas İslam Ordusu adını verdi ve Anadolu’nun dört bir tarafıyla Osmanlı coğrafyasının çeşitli yerlerinden Azerbaycan ‘da halaskarlık yaparken şehadete eren kahraman Mehmetçik için yerleşkede anıt yaptırdı. TRT tarafından yapılan 4.bölümden oluşan Kafkas İslam Ordusu belgeseline de danışmanlık yapan profesör Attar, ikinci Karabağ savaşında ortaya konulan ruhun 1918 senesinde  Azerbaycan milli ordusuyla birlikte vatan topraklarını işgalden azad etmek için ölümüne dövüşen Türk şühedanın ruhuyla aynı olduğu düşüncesini  şanlı Azerbaycan Zaferi şerefine kaleme aldığı “ 44 günün perde arkası “ adlı eserinde belirtti.

Türkiye ve Azerbaycan Devlet başkanlarının ön sözleri ile üç dilde yayınlanmış olan eser bir millet iki devlet birlikteliğinin gücünü ortaya koyuyor.

Yıllar boyunca sözde Ermeni soykırımıyla ilgili gerçekleri anlatan Aygün Attar, 2014 yılında İngiltere’de ödül almaya kürsüye çıkarken kalbinin üstünde taşıdığı Ay Yıldız’lı bayrağı ilgi çekmişti.

Türkiye Azerbaycan ilişkilerinde köprü görevini gönüllü olarak 30.yıldan fazladır yürütmekte olan Prof.Dr.Aygün Attar uzun yıllar Genelkurmay başkanlığı Türk Askeri Tarih Komisyonu yürütme kurulu üyeliğini üstlendi..

15 Nisan 2022 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından imzalanan kararnameye esasen  “Azerbaycan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki dostluk ve iş birliği ilişkilerinin geliştirilmesindeki özel çaba ve hizmetlerinden dolayı” Prof.Dr.Aygün Attar Dostluk Nişanı ile  taltif edildi. (Polemikhaber)