Türkiye Azerbaycan'dır Azerbaycan Türkiye!

Savaşı Azerbaycan kazanırsa biz kazanırız...  Türkiye Azerbaycan'dır Azerbaycan Türkiye!

Ermenistan yine saldırdı. Kalleşçe... Sivil halkı vurdu. 

Ermenistan'ı kimler itekliyor? Ekonomisi çökük. Silahı yok. Ülke insanın neredeyse üçte biri açlıktan kaçarak başka ülkelere gitmiş. Belki 100 bini Türkiye'de. Türkiye'ye sadece iş için, karın doyurmak için gelmiyorlar; kan çekiyor, toprak çekiyor. 

3 milyonluk Ermenistan neden saldırıyor?

Bir planı var ama o plan Ermenistan'ın planı mı, Rusya'nın planı mı, ABD'nin planı mı, Fransa'nın planı mı?... Hepsini içine katabiliriz. Karşısında Türkler varsa, saldırı ortaktır. En çok da Rusya saldırır.

Sovyetler dağıldıktan sonra Ruslar hiçbir surette Azerbaycan'ın bağımsız olmasını istemedi. Tankını tüfeğini Azerbaycan'a yığdı. Ocak 1990 Bakü katliamını hatırlayın... Sovyetler içinde hangi ülkeye girdi Ruslar? Bir Azerbaycan'a, bir Çeçenistan'a... Yukarıda gördüğünüz fotoğrafı nerede çekindim biliyor musunuz, 1994'te Çeçenistan'ın başşehri Grozni'de. O fotoğraf çok ama çok anlamlı. Nereye oturmuşum, dikkat edin lütfen. Hürriyet meşalesinin önündeyim. Arkada görünen bina başkanlık sarayı...

(Burada Çeçenistan'ı sık hatırlattım. Bilerek hatırlattım. Son bağımsızlık bayramında Türkiye'den tek gazeteciydim. O sıra iç çatışmayı da bayramı da biz yazdık.)  

Ruslar o hürriyet meşalesini söndürdüler. Başkanlık sarayını günlerce bombalayarak yıktılar ve Putin gelince binlere Çeçen'i katlederek hâkimiyetlerini kurdular.

Putin, seleflerinin Azerbaycan'da "hürriyet meşalesi"ni söndürememesini hazmedememiştir. Bu "hazım" meselenin hiç akıldan çıkarmayalım.

Geçmişte Osmanlı için Balkanlar neyse, Şimdi Ruslar için Kafkaslar odur. Rumeli kaybedildi, Osmanlı dağıldı. Kafkaslarda nüfuzu zayıflayan Rusya dağılmaya mahkûmdur. Gide gide Moskova etrafında bir knezliğe dönüşecektir. Ruslar tarihte Türkleri yene yene topraklarını, Sibirya'ya, Kafkaslara kadar genişletmiştir. Kafkaslarda Rusların tam hâkimiyeti, Türkiye için çok büyük bir tehlikedir. Bunu bilelim.

1991'de Ermenistan ile Azerbaycan savaşırken, Türkiye'nin desteği çok sınırlıydı. Gayr-i resmî destek elbette veriliyordu. Bazı kesimler gönüllü cepheye koşuyordu. (Bilinen bir ismin mücadelesini bir kitabımızda ayrıntılarıyla verdik.) Çeçenlerin de Azerbaycan'da, Ermenilere karşı savaşta nasıl destek sağladıklarını Grozni'da bizzat dinledim.

Azerbaycan'a müdahale, Kafkaslara müdahaledir... Kafkaslara müdahale, Türkiye'ye müdahaledir.

Ankara "tehlike"nin farkında... Her türlü desteği veriyor. Türkiye'nin ürettiği insansız hava vasıtalarının kabiliyetine bütün dünya, Suriye'de, Libya'da şahit oldu.  Azerbaycan'da da rolü fark ediliyor. İnşallah akıllı bir savaş stratejisiyle, Ermeni militanları, eski aslî sınırlarına doğru iteklenir, Dağlık Karabağ kurtulur.

Bütün kalbimizle Azerbaycan'ın yanındayız.

arslan1.jpg

Yazarın Diğer Yazıları