Oda TV'nin hakkını yediler. TGC Sedat Simavi ödüllerinde büyük skandal

Oda TV'nin hakkını yediler. TGC Sedat Simavi ödüllerinde büyük skandal
Dün açıklanan TGC 45. Sedat Simavi ödüllerinde teamüllerin dışına çıkılarak daha önce bir yarışmaya katılarak ödül kazanmış habere ‘gazetecilik’ ödülü verildiği ortaya çıktı…

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 2021 Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen çalışmalar dün açıklandı. Gazetecilik ödülünü Diken muhabiri ve editörü Canan Çoşkun, "Valilik Nefes Darlığından Öldü" demişti: Kulaklarından ve Gözlerinden Kan Gelmiş" başlıklı haberiyle kazandı.

İLK KEZ KURALLAR ÇİĞNENDİ

Ancak tarihi ödüller verilirken 45 yıl sonra bir ilk yaşandığı teamüllerin ve kuralların dışına çıkarılarak daha önce bir yarışmaya katılarak ödül kazanmış habere ödül verildiği ortaya çıktı.

Canan Coşkun''un haberinin 20 Eylül 2021''de Musa Anter haber ödüllerinde Türkçe haber kategorisinde 1.cilik kazandığı Canan Coşkun''un ödülünü HDP Eş sözcüsü Esengül Demir''in elinden aldığı belirtildi.

BİR DE GEREKÇESİ YAZILDI

Jüri Başkanı Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu’nun çiğnenen kurallara rağmen ödüle gerekçe yazdığı belirtildi.

JÜRİ ÜYELERİ TEPKİ GÖSTERDİ

Odatv’nin haberine göre, ödül verilecek haber belirlenirken ise tartışma çıktı.

Adaylardan Odatv sorumlu yazı işleri müdürü Can Özçelik''in eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ı koltuğundan eden "Kendi bakanlığına mal satan bakan" başlıklı Ruhsar Pekcan''ın sahibi olduğu firma üzerinden bakanlığa dezenfektan ürünü satmasını konu alan haberine bazı jüri üyelerinden "Odatv''ye ödül vermeliyim. Onlarla kavgalıyız" gibi çıkışlarla karşı çıkıldığı iddia edildi.

Ve ödülün Canan Coşkun''un haberine verilmesine oy çokluğu ile karar verildi. Ancak kısa bir süre sonra Canan Coşkun''un haberinin 20 Eylül 2021''de Musa Anter ödülünü aldığı ortaya çıktı.

Bunun üzerine jürinin tekrar zoom üzerinden toplandığı ödülün, kurallar gereği Canan Coşkun''a verilemeyeceği söylendiği ama tam bu andan sonra ortalık karıştığı belirtildi.

Özellikle Simavi ailesinin jüriye gönderdiği üyelerin duruma tepki göstermesine rağmen ödülün Canan Coşkun''un haberi ve Sedat Simavi''nin torunu Harun Simavi''nin sahibi olduğu Diken''e verilmesi kararı alındığı öğrenildi.

Uğur Dündar''dan TGC''ye tepki

Açıklanan ödülün ardından Gazeteci Uğur Dündar TGC''ye tepki gösterdi.

Sosyal medya açıklama yapan Dündar; "Sedat Simavi Gazetecilik Ödüllerine baktım, çok başarılı ve cesur genç soruşturmacı gazeteci kardeşlerimin hiçbiri ödüle değer bulunmamış! Demek ki merhum Sedat Simavi gibi, ödülleri de sizlere ömür!" ifadelerini kullandı.

 

Sedat Simavi Gazetecilik ödülleri jürisi şöyle:

Prof. Dr. Yaman AKDENİZ İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi

Pınar AKTAŞ Milliyet Gazetesi Haber Araştırma Müdürü

Sedat ERGİN Hürriyet Gazetesi Yazarı

Prof. Dr. Yasemin GİRİTLİ İNCEOĞLU İletişim Akademisyeni

Hakan GÜLDAĞ Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

Hilmi HACALOĞLU Gerçek Gündem İnternet Sitesi Genel Yayın Yönetmeni

Semra KARDEŞOĞLU Birgün Gazetesi Yayın Danışmanı

Vahap MUNYAR Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü

Altan ÖYMEN Gazeteci, Yazar

İlgili Haberler