Türkiye'de 5 liraya satılıyor. Şimdi Kanada peşine düştü

Türkiye'de 5 liraya satılıyor. Şimdi Kanada peşine düştü
Türkiye'de balıkçıların ve vatandaşların her getirdiği balon balığı için 5 TL ödeniyor. Türkiye'de zararlı olduğu için toplanan balon balığına Kanada talip oldu. Kanada'nın balon balığını kullanarak güçlü bir ağrı kesici üretmeye çalıştığı öğrenildi.

Türkiye'de 5 liraya satılıyor. Şimdi Kanada peşine düştü

Türkiye''de 5 liraya satılan balon balığı hakkında flaş gelişmeler yaşanıyor. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Daire Başkanı Doç. Dr. Mahir Kanyılmaz, Akdeniz ve Ege''de son yıllarda hem ekosistem, hem balıkçılık, hem de insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturan balon balığı hakkındaki yeni gelişmeleri vatandaşlarla paylaştı. Kanyılmaz''ın verdiği bilgilere göre güçlü bir ağrı kesici üzerinde çalışan Kanadalı bilim insanları, Türkiye''den balon balığı alımı yaptı. 

DHA''da yer alan habere göre Kanyılmaz, siyanürden 1200 kat daha yüksek zehre sahip balon balıklarının bu zehrinin ekonomik açıdan değerlendirilmesi için başlangıç aşamasını geçmiş önemli çalışmalar olduğunu söyledi. 

"ÇOK CİDDİ BİR AĞRI KESİCİ" 

Doç. Dr. Kanyılmaz, “Bu çalışmalar yurt dışında, bir ülkenin (Kanada) önemli bir firması balon balığı alımıyla ilgili bizimle temasa geçti. Pandemi koşulları süreci etkiledi ama ilgili firma bir miktar balon balığı alımı gerçekleştirdi bilimsel çalışmalarında kullanmak üzere. Çok ciddi bir ağrı kesici ilaç üzerinde çalışılıyor" diye konuştu. 

ZEHRİNİ NEREDEN ALDIĞI MERAK EDİLİYORDU

Strese girdiği ya da kendini tehdit edecek başka bir canlı organizmayla karşılaştığında şişerek, cüssesi büyüyen balon balığının zehrinin nedenini de açıklayan Doç. Dr. Mahir Kanyılmaz, “Balon balığı aslında kendisi zehir üreten bir balık değil. Beslendiği, bulunduğu sulardaki ortamda bulunan bir bakteri türündeki toksinin balon balığının özellikle üreme organları, iç organları, deri ve kasında birikmesi sonucu oluşan bir toksin. Bu da balon balığının fizyoloji ve metabolizmasından kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.