Türkiye’de tarım alarm veriyor

Türkiye’de tarım alarm veriyor
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de buğday üretiminin alarm verdiğini belirterek, , “Verimdeki artış, buğdayı aynı rekolte ile gösterse de ekim alanlarındaki daralma, gelecek için buğdayda alarm veriyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Buğday, gelecek adına alarm veriyor, ekim alanlarının daralması farklı ürünlere yönelişi gösteriyor ama verimde artış rekolteyi aynı tutuyor. Buna rağmen ithal devam ediyor. Ayrıca dahilinde işleme kapsamında ithal buğdayın sanayici için getirilmesi, ülke çiftçisinin ürettiğinin sanayici tarafından kullanılmamasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Gürer, Orta Anadolu’da birkaç ay sonra hasadına başlanacak olan buğday ve arpa tarlalarında, üreticilerle görüştü. Çiftçilerin sorunlarını dinleyen Ömer Fethi Gürer, maliyetlerdeki artışın, üreticileri mağdur ettiğini belirtti.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), bu yıl buğday alım fiyatlarını, hasat dönemi öncesinde açıklamasının olumlu bir gelişme olduğuna işaret eden Gürer, “Geçen yıla göre yüzde 29 oranında bir artışla, 1050 lira olan buğday alım fiyatı, 1350 liraya yükseldi. Ancak girdi fiyatlarındaki değişkenlik yüzde 100’lere ulaştı. Hasat sonrasında üretici bir maliyet-gelir analizi yapacak. Üründen zarar etmezse ya da kafa kafaya gelirse, önümüzdeki yıllarda da buğday ve arpa ekimine devam edecek. Ancak zarar ederse, mecburen ekim yapmaktan kaçınacak” diye konuştu.

Buğday ve arpada, Türkiye’nin kendi kendine yetebilen bir ülke olmasını temenni eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Verimdeki artış, buğdayı aynı rekolte ile gösterse de ekim alanlarındaki daralma, gelecek için buğdayda alarm veriyor” diye konuştu.