Türkiye'nin ihracat ve ithalatında Katar'ın yeri!

Türkiye'nin ihracat ve ithalatında Katar'ın yeri!
Arap ülkelerinin ambargo uyguladığı Katar'a en büyük desteği veren Türkiye ile ticari ilişkilerinin sınırlı olduğu ortaya çıktı. Türkiye’nin ithalat ve ihracat yaptığı ilk 10 ülke arasında Katar bulunmuyor.

Katar ile Körfez ülkeleri arasındaki diplomatik kriz, ekonomik ambargoyu da peşinden getirdi. Katar’a gıda başta olmak üzere en büyük destek Türkiye’den geldi. Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Bugüne kadar çok üst düzeyde bir performansla Katarlı kardeşlerimizin ihtiyaçları karşılandı" dedi.

Ancak, Türkiye'nin Katar ile ticari ilişkilerinin iddia edildiği kadar büyük olmadığı anlaşıldı. TÜİK'in verileri incelendiğinde Türkiye'nin, ticaret yaptığı ilk 10 ülke Katar bulunmuyor. 

EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKE ALMANYA

Katar’la Türkiye’nin yakınlığı ekonomik çıkarla açıklanmaya çalışıldı. TÜİK’in Ocak 2017 rakamlarına göre Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke 1 milyar 122 milyon dolarla Almanya olurken, bu ülkeyi sırasıyla 684 milyon dolar ile Irak, 676 milyon dolar ile İngiltere ve 655 milyon dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri takip etti.
 

İTHALATTA İLK SIRAYI ÇİN ALDI

Çin'den yapılan  ithalat,  2017  yılı  Ocak  ayında  1  milyar  851 milyon  dolar  oldu. Bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 480 milyon dolar ile Rusya, 1 milyar 187 milyon dolar ile Almanya ve 734 milyon dolar ile ABD izledi.

İLK 10’DA BİLE YOK

Türkiye’nin ekonomik kaygılarla Katar’ın yanında yer aldığını iddia edenlerin aksine ne ihracatta ne de ithalatta Katar ilk 10 ülke arasında bile yer almıyor.


NASIL GELİŞTİ?

Katar’a “terör örgütlerine destek olduğu” gerekçesiyle, Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri diplomatik ilişkilerini askıya aldı. Ardından bu ülkelere ek olarak Ürdün ve Yemen de katıldı.

 Sadece elçiliklerin çekilmesi değil, Katar’ın El Cezire televizyon kanalını da birçok ülke kapattığını duyurdu. Tüm bunlar yaşanırken, Türkiye’den açıktan destek geldi. AKP hükümeti daha önce gerçekleşmesi planlanan üs konusunu öne çekti ve TBMM’den geçirdi. Aşamalı olarak, Türkiye 5 bin Mehmetçik gönderecek.

Türkiye’nin Katar’a desteği sadece siyasi ve askeri ile sınırlı değil. Krizin yaşandığı ilk günlerden itibaren Türkiye’den büyük bir gıda yardımı gitti. Ekonomik ambargo nedeniyle markette boşalan rafları Türk ürünleri doldurdu. Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Bugüne kadar çok üst düzeyde bir performansla Katarlı kardeşlerimizin ihtiyaçları karşılandı." dedi.

İlgili Haberler