Türkiye'nin ilk astronotu uzaydaki ilk sözünde Atatürk'ü andı: İstikbal göklerdedir

Türkiye'nin ilk astronotu uzaydaki ilk sözünde Atatürk'ü andı: İstikbal göklerdedir
Uzaya çıkan 3. Türk olan ve Türkiye'nin ilk biletli astronotu unvanını alan Alper Gezeravcı, Dragon kapsülünden Dünya’ya canlı bağlandı. Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözü "İstikbal göklerdedir" oldu.

Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru 36 saat sürecek yolculuğuna başlayan Dragon kapsülünde bulunan Ax-3 ekibinin ilk duygu ve düşünceleri SpaceX tarafından canlı olarak yayınladı.

Türkiye'nin ilk astronotu unvanını alan Alper Gezeravcı, uzaydaki ilk sözünde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ten alıntı yaptı ve "İstikbal göklerdedir" dedi.

Gezeravcı, uzaydan Dünya’ya yapılan canlı bağlantıda şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk'ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata'mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir."

Geri sayımdan itibaren yaşadıklarının harika olduğunu kaydeden Gezeravcı, "Uzun zamandır bunun hayalini kuruyordum. Bu harika bir duygu. Başından itibaren şu ana kadar her şey çok iyiydi." diye konuştu.

Türkiye'ye büyük katkılar sağlayan ve bu uğurda hayatlarını kaybedenleri de anan Gezeravcı, bu misyonun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ettiğini söyledi.

TÜRKİYE'NİN İLK BİLETLİ ASTRONOTU: BİLETİ 55 MİLYON DOLAR

55 milyon dolar ödenerek gerçekleştirilen bu seyahati ABD’li Axiom Space şirketiydi.

Axiom Space, 55 milyon dolar karşılığında, insanlara, şirketlere ve uzay ajanslarına insanlı uzay uçuşu hizmetleri sağladı. Buradan hareketle parayı veren herkesi bilet karşılığında uzaya götürüldü.

Axiom Space, insanlı uzay uçuşu hizmetleri sağlayan ve dünyanın ilk ticari uzay istasyonunu inşa etmeyi amaçlayan bir Amerikan şirketi olarak tanımlanıyor.

Şirket, insanlara, şirketlere ve uzay ajanslarına, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) yönelik görevler sundu. Bu görevler, 15 haftalık bir eğitim programını ve sonunda, 10 günlük bir uzay uçuşunu içerdi.

Gezeravcı bileti, 19 Eylül 2023’te Paris’te düzenlenen Uluslararası Uzay Kongresi’nde, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır tarafından Axiom Space’den aldı.

Bilet, aslında Nisan 2022’de gerçekleşmesi planlanan Axiom-2 misyonu için ayrılmıştı ama Suudi Arabistan, bu misyona katılmak için Axiom Space ile anlaşmış ve ilk Suudi kadın astronotu göndermişti.

Böylelikle Türkiye’nin uzay programı için bir erteleme anlamına gelse de, aynı zamanda bir fırsat da yaratmıştı.

4 KİŞİLİK MÜRETTEBATTA KİMLER VAR?

Axiom Space'in Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderdiği 'Ax-3' görevi için 4 kişilik mürettebat bulunuyor. Gezeravcı'nın Ax-3 uçuşunda birlikte görev aldığı kişiler şu şekilde:

ABD ve İspanya'yı temsilen görev lideri Michael Lopez-Alegria,
İtalyan Hava Kuvvetleri'nden
pilot Walter Villadei,
Avrupa Uzay Ajansı
adına katılan İsveçli Marcus Wandt yer aldı.

i.png

Florida'dan fırlatma 18 Ocak 2024 Perşembe günü Türkiye saatiyle 01.11'de gerçekleşen uçuş ISS'ye kenetlenmenin 19 Ocak'ta saat 13.15'te gerçekleşeceği bildirildi. Bu adımla, Türkiye'nin 2021 yılında açıkladığı Ulusal Uzay Programı'nın ilk insanlı uzay görevi hedefine ulaşacağı asktarıldı.

İlgili Haberler