Türkiye’nin ilk kadın şehit pilotu Ayfer Gök. Nur içinde yat teğmenim

Türkiye’nin ilk kadın şehit pilotu Ayfer Gök. Nur içinde yat teğmenim
Daha 1 yaşındayken babasını kaybeden Ayfer Gök, hayallerindeki meslek için ODTÜ Matematik bölümü yerine Hava Harp Okulu’nu seçti ve başarılı bir pilot oldu. 9 Şubat 2001’de ise 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında, F-5A uçağı ile eğitim uçuşu sırasında Konya’nın Daran köyü yakınlarında düştü ve Türkiye’nin ilk kadın şehit pilotu oldu. Burdur’a defnedilen Gök için uçağın düştüğü yerde bir çoban tarafından ikinci bir mezar yapıldı. Ayrıca Mardin Artuklu’da ve Konya Meram’da Ayfer Gök’ün ismi iki ortaokula verildi

Türkiye’nin ilk kadın şehit pilotu Ayfer Gök, 1977’de Burdur-Bucak’ta dünyaya geldi. Daha 1 yaşındayken babasını kaybeden Gök’ün annesi Ümmügülsüm Gök, 4 kız çocuğuna hem annelik hem babalık yaptı.

HAYALİNDE GÖKLERDE OLMAK VARDI
Lise yıllarında Antalya Havalimanı’ndan kalkıp Bucak üzerinden geçen uçakları hayranlıkla izleyen Gök, arkadaşlarına ‘‘Bir gün ben de onların içinde olacağım’’ derdi. Bu konuda en büyük desteği ise Astsubay olan amcası Kemal Gök’ten gördü.

ODTÜ MATEMATİK’E GİTMEDİ
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ni Matematik Bölümü’nü kazanan Ayfer Gök’ün hedefinde ise Hava Harp Okulu vardı. 1994 yılında Teğmen adayı olarak eğitimine başlayan Gök, iyi dereceyle bitirdiği okulunun ardından Çiğli Ana Jet Üssü'nde 2 yıl uçuş eğitimi aldı.

KONYA'DA ŞEHİT OLDU
9 Şubat 2001 tarihinde 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında, F-5A uçağı ile eğitim uçuşu sırasında Konya’nın Daran köyü yakınlarında düştü. Teğmen pilot Ayfer Gök şehit oldu. Hacısarılar Mezarlığına defnedildi.

UÇAĞIN DÜŞTÜĞÜ YERDE İKİNCİ BİR MEZAR YAPILDI
Burdur’da toprağa verilen Gök için bir çoban şehadetinin 19.yılında uçağın düştüğü yerde 2. bir mezar yapılırken İYİ Parti Ermenek Belediye Başkanı Atilla Zorlu, Türkiye'nin ilk şehit kadın pilot unvanına sahip Gök'ün ikinci mezarının çevre düzenlemesini yapıp şehitliğe dönüştürdü.

İKİ OKULA ADI VERİLDİ
Mardin Artuklu’da ve Konya Meram’da Ayfer Gök’ün ismi iki ortaokula verildi.