Putin'in Ankara gündemi yoğun

Putin'in Ankara gündemi yoğun
Putin, bakanlar ve iş adamlarından oluşan heyetiyle bugün Türkiye’de, Enerji Bakanı Yıldız, doğal gaz fiyatında indirim talebinin ikinci kez Gazprom’a iletildiğini söyledi

Putin'in Ankara gündemi yoğun

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 10 bakan, bürokratlar ve Rus iş adamlarından oluşan kalabalık bir heyetle birlikte bugün Türkiye’de. İki ülke arasındaki görüşmelerde kilit nokta doğal gaz ithalatı ve fiyattaki indirim yeniden masaya gelecek. Rus tarafı da Batı’nın uyguladığı yaptırım karşısında Rusya’nın gıda ithalatının rotasını Türkiye’den gerçekleştirmek için görüşmeler yapacak.
 5. Üst Düzey İşbirliği Toplantısı’nın yapılacağı ziyaret, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya yaptırımlar uygulayan Batı başkentleri yakından izlenecek. Ukrayna meselesi üzerinde durulması beklenen ziyaret sırasında iki ülkenin Esad yönetimine ilişkin zıt politikaları izlediği Suriye ile IŞİD sorunu ele alınacak. Türkiye’nin daha ucuza daha çok gaz, Akkuyu nükleer santral projesini üstlenen Rusya ise, Türkiye’de yeni enerji projelerini istiyor. Ziyaret sırasında yeni anlaşmalar imzalanacak ve ticaret hacminde 2020 yılı için belirlenen 100 milyar dolarlık hedefe doğru ilerlemek için çaba gösterilecek.

Stratejik toplantı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,   “Moskova’daki Karma Ekonomi Komisyonu toplantısında doğal gazla ilgili fiyat indirimi talebimizi yineledik. Karşılıklı belli adımlar atıldı” dedi. “Putin’in ziyareti Türkiye açısından nasıl bir tablo oluşturur”  şeklinde bir soru üzerine Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretinin son derece önemli olduğunu, üst düzeyde stratejik bir toplantı yapılacağını söyledi. Bunun hazırlık toplantısı olarak iki gün önce Moskova’da Rusya Enerji  Bakanı Alexandr Novak ile Karma Ekonomi Komisyonu Eşbaşkanları olarak toplandıklarını ifade eden Yıldız, bütün bakanlıklarla oluşturdukları heyetle birlikte bu toplantının hazırlığını yaptıklarını belirtti.

33 milyar dolarlık hacim
Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı toplantıya kendisinin de katılacağını ifade eden Yıldız, “Burada önemli konuların, önemli kararların arifesinde olduğumuzu da söylememiz lazım. Nükleer güç santralinden tutun ki yaklaşık 33 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olan ülkeden bahsediyoruz. Rusya Türkiye için Türkiye’de Rusya için son derece önemlidir. Türkiye’nin uluslararası hassasiyetlerini dikkate alarak yapacağı bütün adımlar Türkiye’ye kazanç sağlayacaktır. İnşallah iyi bir toplantı iyi bir görüşme olacaktır” diye konuştu.