Uçan taksi Lilium'un ilk deneyimi!

Uçan taksi Lilium'un ilk deneyimi!
Dikey iniş ve kalkış yapabilen uçan taksi Lilium ilk tam kapasite test uçuşunu gerçekleştirdi.

Uçan otomobiller, uçan taksiler önümüzdeki 10-15 yılda, özellikle dev metropollerde şehiriçi ulaşıma yeni çözümler sunacak projeler olabilir. Başta Uber olmak üzere Airbus ve Boeing‘in de listede olduğu irili ufaklı pek çok şirket insalığın bu büyük hayalini gerçeğe dönüştürmek üzere çaba sarfediyor.

Almanya Münih merkezli uçan taksi girişimi Lilium da bunlardan biri. Lilium beş kişi kapasiteli aracının ilk tam kapasite test uçuşunu gerçekleştirdi.

Dikey olarak iniş ve kalkış yapabilen, elektirikli Lilium Jet 2017 yılında 2 kişilik versiyonuyla ilk testini gerçekleştirmişti. 

Lilium geliştirmekte olduğu bu uçan taksiyi 2025 yılında pek çok büyük şehirde hizmete almayı planlıyor.

Kanatlarında 36 adet elektrikli jet motoruna sahip olan Lilium, tam uçuşa hazır olduğunda 300 km menzile sahip olacak ve saatte 300 km hıza ulaşabilecek.

The Verge’e konuşan Lilium yöneticisi Remo Gerber “Çoık heyecanlıyız. Bu ilk denememiz ve tam da istediğimiz gibi gitti herşey” diyor.

Elektrikli uçuşun en büyük sıkıntısı tabii ki bataryalar. Günümüzün bataryaları pek çok uçağı yerden kaldıracak kadar fazla enerji depolayamıyor. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse aynı ağırlıkta jet yakıtına sahip bir motor, elektrikli motora göre 43 kat daha fazla enerji sağlayabiliyor.

Ancak yine de Lilium bu sorunu aşacağına ve 2025 yılında gökyünüzde olacağına emin. Liliumuçuşlarını otonom değil, pilotla gerçekleştirmeyi planlıyor. Böylece gerekli makamlardan uçuş izinlerini almanın daha kolay olacağını düşünüyor.

Lilium‘in iddiasına göre, proje hayata geçtiğinde, tıpkı Uber gibi bir aplikasyon aracılığıyla bulunduğunuz mekana uçan taksiyi çağırıp, istediğiniz yere, hızlıca ve uygun fiyata ulaşma imkanınız olacak.

liliumm.jpg