Ücrete ek ceza kesen şikâyet köprüsü

Ücrete ek ceza kesen şikâyet köprüsü
Osmangazi Köprüsü'yle ilgili şikayetler çığ gibi büyüyor. Şikayetler arasında ilk sıraları "köprüden çıkınca ücretsiz olan TEM'in bazı bölümlerine para ödenmesi", "HGS'nin kestiği çift ücret" gibi şikayetler yer alıyor.

Sümeyra KIRCA / YENİÇAĞ

İstanbul ile Yalova'yı birleştiren ve geçiş ücreti 103 lira olan Osmangazi Köprüsü'yle ilgili şikayetlere her gün yenileri ekleniyor. Şikayetvar.com'a köprüyle ilgili yapılan şikayetlerin başında haksız yere kesilen cezalar yer alıyor. Sürücüler, parasız olması gereken TEM otoyolunun bazı bölümlerinden ücret alınmasına da itiraz ediyor. Tüketici dernekleri de konuyu yakından takip ediyor. Anayasaya aykırı uygulamaların söz konusu olduğunu belirten Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Mahmutbey gişelerinden Yavuz Sultan Selim'e giderken paralı yol var. Tuzak gibi kısa bir mesafe! Navigasyon 'burdan götüreceğim' diyor giriyorsun. 5 dakika sonra para yazmaya başlıyor. Köprüye girmek için kullanılan bu yol aynı zamanda, İkitelli ve İstoç'a gitmek için de kullanılıyor. Yani senin parasız bildiğin yolda ücret kesiliyor. Bazı yollar paralı hale getirilmişse, sürücülere alternatif ücretsiz yol yapmak zorundalar. Aksi halde mecburi yolları paralı yapmak Anayasa'nın 'Seyahat Özgürlüğü' maddesine aykırı" dedi.

İstanbul Anadolu 7. Tüketici Mahkemesi de HGS cezalarıyla ilgili önemli bir karara imza atmış durumda. 2017'de Avrasya Tüneli'nden 2 kez geçen sürücüye HGS bakiyesinde para olmadığı için 33 lira 20 kuruş ceza kesildi. Cezanın 15 gün içinde ödenmesi gerekiyordu ancak ceza bildirimi bir ay sonra yapıldı. Verilen sürede ödenmeyen ceza ise, 365 lira 20 kuruş oldu. Sürücü ihlali öğrendiğinde 33 lira 20 kuruşluk geçiş tutarını posta ile şirkete gönderdi ancak ödeme kabul edilmedi. Sürücüye, 4 ay sonra ihlalli geçiş bedelinin ödenmesine ilişkin bir de ihtar bildirimi tebliğ edildi. Yasal hakkını kullanan sürücü, Ataşehir Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu. 332 liralık cezayı iptal eden heyet, 33 lira 20 kuruşluk geçiş ücretinin ödenmesine karar verdi. Emsal bir karara imza atıldığını belirten Ağaoğlu, "Avrasya Tüneli işletmesi 18 sayfalık 15 avukat imzalı savunma gönderdi. Kendi savunmasında bildirim zorunluluğu olmadığından bahsediyor. Ama hukukta bir temel kuraldır. Bildirim yapılır, tebliğ edilir. Bildirim yapılmadan ceza tahakkuk ettirilmez" diye konuştu.

 “HAVADAN MI GİRİŞ YAPMAMIZ GEREK?””

Köprüyle ilgili şikayetler akıldışı uygulamaları gözler önüne seriyor:

*Yalova'dan İstanbul istikametine geçiş yapmak için Osmangazi köprüsünü kullanmak istediğimiz zaman Altınova gişelerinden giriş yapmak zorundayız. Buna sebep gişelerden köprüye kadar ki kullanımdan ücret alınması ne kadar doğrudur? Sonuç olarak köprü ücretini zaten ödüyoruz. Bu köprüye havadan mı giriş yapmamız gerekiyor.

*Osmangazi köprüsünden geçiş yaptım ve ücret HGS' den kesilmedi. Oradaki görevliye nakit para vermek istedim almadı 'HGS varsa sonradan kesilir' dedi. 15 gün geçti, bana 'HGS'de az bakiyeniz var kesemiyoruz diye ne mesaj ne de mail geldi. Bugün 17 gün ben HGS de az bakiye olduğunu gördüm ve yükleme yaptım ama şimdi 4 katı ceza ve geçiş ücreti ödemem gerektiğini söylüyorlar ve ben bunu ödeyemem yetkililere sesleniyorum bunu düzeltmelerini talep ediyorum.

MUHATAP BULUNMUYOR PARA İADESİ İMKANSIZ

Çözümle ilgili muhatap bulunmayışı da en önemli şikayet başlıkları arasında:

*14.08.2019 Çarşamba günü saat 18.10'da İstanbul istikametinde hareket ederken Osmangazi köprüsünden geçtim. Geçiş ücreti olarak HGS'mden 434.25 TL ücret tahsil edildi. Otoyol AŞ. İrtibat numarasını aradığımda bayram dolayısıyla çağrı merkezinin kapalı olduğu otomatik mesajla bildirildi. Karşımda muhatap olabileceğim kimse yok. Bu durumla ilgili acil olarak geri dönüş ve döküm bekliyorum.

*1.07.2019 tarihinde 10.13,37 tarihinde aracımla geçiş yaptım seyahatten döndüğümde banka hesaplarımdan bağlı HGS etiketinden (1106683283) aynı dakikada 3 adet 103,05. TL geçiş ücreti alındığını gördüm. Bir süre bekledim belki sistemde fark edilir iade edilir diye düşündüm. Hiçbir değişiklik yok internetten iletişim telefonu olarak verdikleri 444 9 887 telefonu aradım otomatik yanıt sistemi igsp.otoyolas.com.tr başvurun diyor. Siteyi buldum üye olun diyor üye oldum ama giriş yapamıyorum bu nasıl bir sistem sanırım bu haksız alınan paranın iadesi için ulaşamayalım diye böyle yapıyorlar.