Taliban'a bırakılan 90 milyar dolarlık hediye açıklandı

Taliban'a bırakılan 90 milyar dolarlık hediye açıklandı
Afganistan Ordusu’nun Taliban karşısında savaşmaması tüm dünya tarafından tartışılmaya devam ederken, uluslararası ilişkiler uzmanı Mustafa Kibaroğlu’ndan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Dünyanın gözlerini çevirdiği ve gelişmeleri endişe ile izlediği Afganistan ile ilgili ordunun direnmemesi de en önemli tartışma konularından biri olarak öne çıkıyor.

Tüm dünya 300 bin kişilik Afganistan Ordusu’nun direnmemesinin nedenlerini tartışırken, uluslararası ilişkiler uzmanı Prof.Dr. Mustafa Kibaroğlu önemli bir bilgiyi açıkladı. Kibaroğlu sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “ABD’nin ve NATO müttefiklerinin Afganistan’dan çekilirken 90 milyar dolar değerinde zırhlı araçlar, silahlar ve mühimmatı geride bırakmaları oldukça manidar. İsteselerdi hepsini imha edebilirlerdi. Sanırım geçen yıl anlaştıkları Taliban’ın çevre ülkelere yem olmasını istemediler” dedi.

Diğer yandan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 9 Ağustos''ta, Afganistan''daki savaşın normal seyirde gitmediğini belirterek, ordu güçlerinin ''savaşma niyetinde olması'' gerektiğini açıklamıştı.

Taliban’ın 350 bin civarında asker ve polise sahip olan ve hem askeri hem de lojistik olarak daha iyi bir durumda bulunan ve milyarlarca dolar harcanarak oluşturulan Afganistan ordu güçlerine karşı kısa sürede üstünlük sağlaması ve iki hafta sürmeden ülkenin tamamını ele geçirmesi önümüzdeki süreçte tartışılmaya devam edeceğe benziyor.

İlgili Haberler