İsrail'in yıkımlarına devam ediyor

İsrail'in yıkımlarına devam ediyor
İsrail'in yıkımlarına devam ediyor

İsrail buldozerleri, 6 Filistinli ailenin evini yıktı.

İsrail ordusuna ait buldozerler, İsrail'in güneyindeki Nakab'da 5, Batı Şeria'daki Beytüllahm'de ise 1 Filistinli ailenin evini yıktı.


İsrail televizyonu, Nakab'ın Said köyünde 3, köyün dışında ise 2 evin inşaat ruhsatı kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle yıkıldığını bildirdi.


Said köyü sakinlerinden Said es-Seyyid yaptığı açıklamada, "Köyümüzde üzücü bir olay yaşandı. Yıkılan evlerde onlarca kişi barınıyordu. İsrail, Nakab'daki Arap topraklarından çıkmamızı istiyor. Netanyahu şunu anlamalı, o yıkacak, biz yapacağız ve Nakab'da kalacağız" dedi.


İsrail meclisi Knesset'in Arap üyelerinden Ebu Arar yaptığı basın açıklamasında, "İsrail'den dayanağı olmayan gerekçelerle Arapların evlerini yıkmaktan vazgeçmesini talep ettik" diye konuştu.


İsrail Arazi Dairesi, Arap ailelerinin kamuya ait arazilere yerleştiğini ileri sürdü.


12 milyon dönümü kapsayan Nakab'daki Filistinlilerin sayısı yaklaşık 220 bine ulaşıyor. İsrail hükümeti, bu bölgede yaşayan Filistinlilere toprak mülkiyeti hakkı tanımıyor ve su, elektrik gibi ihtiyaçlarını karşılamayı reddediyor.


İsrail, 1948'de 12 milyon dönümlük Nakab'ın 11 milyonuna el koyarak, Filistinlilere 1 milyon dönümlük alanı bıraktı.


İsrail ve Filistin basını, İsrail yönetiminin iki gün önce Nakab'da yaklaşık bin 500 dönümlük zirai alanı tahrip ettiği haberlerine yer vermişti.


Beytüllahim'deki yıkım


İsrail ordusu, Beytüllahim'in doğusundaki el-Has köyünde de bir Filistinli ailenin evini yıktı.

Yıkılan evin sahibi Ahmed Sabatin, İsrail askeri güçlerinin, evini ruhsatsız olmasını gerekçe göstererek yıktığını söyledi. Evi Filistin yönetiminin kontrolünde bulunan Sabatin, "Evimin yapımı için Filistin yönetiminden izin almıştım buna rağmen İsrail ordusu, ruhsatsız olduğunu ileri sürerek evimi yıktı" ifadelerini kullandı.


Yıkım ilk değil


İsrail yönetimi, dün Mescid-i Aksa yakınlarındaki bazı tarihi binaları yıkmıştı.


İsrail ordusu, 28 Ocak'ta izinsiz olduğu gerekçesiyle Mescidi Aksa'nın güneyindeki Silvan Mahallesi'nde Filistinlilere ait bir ev ve üç bahçeyi kullanılamaz hale getirmişti.

 

Tel Aviv yönetimi, geçtiğimiz ay Batı Şeria'nın El-Halil kentinde bir camiyi yıkmış, 26 Aralık 2012'de ise Beytüllahim, El-Halil ve Nablus kentlerinde Filistinlilere ait 51 ev için yıkım kararı almıştı.


Tel Aviv yönetimi'ne bağlı Kudüs Belediyesi, geçen sene yerleşim kurumlarının işbirliğiyle Arap sokaklarına İbranice isimler verilmesi, sinagog inşa edilmesi ve Ağlama (Burak) Duvarı yakınlarındaki binaların restorasyonuna izin vermişti.