Ünlü ekonomist Uğur Civelek döviz korumalı sistemin sonunu açıkladı

Ünlü ekonomist Uğur Civelek döviz korumalı sistemin sonunu açıkladı
Savaş halindeki Rusya'nın ekonomi yönetiminin bile Türkiye'den çok daha iyi olduğunu belirten ekonomist Uğur Civelek "Ne olduğu belirsiz bir program ve patlamaya hazır bir Döviz Korumalı Mevduat sistemi ile her geçen gün daha da fakirleşiyoruz" uyarısını yaptı.

Halil YATAR-ANKARA/YENİÇAĞ

Ekonomist Uğur Civelek savaş halindeki Rusya''nın dahi ekonomide doğru adımlar attığını, döviz rezervlerini koruduğunu belirterek "Türkiye''deki iktidar ise ekonomiyi yönetemiyor. Politika faizi yüzde 14 iken enflasyon yüzde 60. Kim Türk Lirası''nda durur. Kur garantisine devletin garanti vermesi demek vatandaşın garanti vermesi demektir. Hükümet yanlış ekonomi politikasının faturasını vatandaşa ödetiyor ve vatandaşı fakirleştiriyor" dedi.

DÖVİZ SATMAK ÇARE DEĞİL

Civelek, "Rusya, ambargolara karşı tedbirler aldı. Döviz rezervlerini eritmemek için kambiyosunu değiştirdi. Türkiye böyle bir şey yapamadı. Dövizi düşürmek veya daha da yükselmesini engellemek için dövizini satıyor. Savaşta olan Rusya bile bizden daha doğru adımlar atıyor" diye konuştu.

BÖYLE BİR MODEL OLAMAZ

"Hem faizi düşük tutacaksın, hem de rezervleri eriteceksiniz sonra da ekonominin iyi olmasını bekleyeceksiniz. Böyle ekonomi politikası olmaz" diyen Civelek şöyle devam etti: "Yanlışlardan bir an evvel dönülmesi gerek. Politika faizi yüzde 14 iken enflasyon yüzde 60. Kim Türk lirasında durur.

YANGINA ODUN TAŞIYORLAR

Yanlışlardan bir an evvel dönülmezse Türkiye ekonomideki sözlerini tutamayacak noktaya gider. Merkez Bankası Başkanı ve Ekonomi Bakanı da ne yazık ki bu kötü gidişe odun taşıyor. Kabine''de Erdoğan''ın yanlış politikalarına dur diyebilecek bir kişi dahi kalmamış. Sözün bittiği yerdeyiz."

Ekonomist Uğur Civelek şunları söyledi:

“İktidarın ekonomi politikaları sonucunda toplum olarak fakirleştik. Ne olduğu belirsiz bir program ve patlamaya hazır bir Döviz Korumalı Mevduat sistemi ile her geçen gün daha da fakirleşiyoruz. Vatandaş artık kendi başının çaresine bakacak. Ya iktidara destek verecek sonuçlarına katlanacak ya da ben bu işte yokum diyerek iktidarın taleplerine uygun yatırım yapmayacak.

Rusya''da savaştan dolayı uygulanan ambargolara karşı tedbirler aldı. Döviz rezervlerini eritmemek için kambiyosunu değiştirdi. Türkiye böyle bir şey yapamadı. Dövizi düşürmek veya daha da yükselmesini engellemek için dövizini satıyor. Savaşta olan Rusya bile bizden daha doğru adımlar atıyor. Hem faizi düşük tutacaksın hem de rezervleri eriteceksiniz sonra da ekonominin iyi olmasını bekleyeceksiniz. Böyle ekonomi politikası olmaz. İktidar beklentileri yönetemiyor. Beklentileri de yönetemediği için de ekonomiyi yönetemiyor. Yanlışlardan bir an evvel dönmesi gerek. Politika faizi yüzde 14 iken enflasyon yüzde 60. Kim Türk Lirası''nda durur. Kur garantisine devletin garanti vermesi demek vatandaşın garanti vermesi demektir. Hazine gelirlerinin büyük kısmı zaten vatandaştan toplanan paralar nihayetinde. Vatandaş zaten geçim derdine düşmüşken o garantilerin altından kalkmasına imkan yok. Bu hesap bozuk

Yanlışlardan bir an evvel dönülmezse Türkiye ekonomideki sözlerini tutamayacak noktaya gider. Merkez Bankası Başkanı ve Ekonomi Bakanı da ne yazık ki bu kötü gidişe odun taşıyor. Erdoğan''ın yanlış politikalarına dur diyebilecek bir kişi dahi kalmamış kabinede. Sözün bittiği yerdeyiz. Birileri yaptığı yanlışların faturalarını ödememek için gemi su almaya ve batmaya devam ediyor.”

İlgili Haberler