Ünlü iş insanı Murat Genç: Aşırı tüketim bitecek

Ünlü iş insanı Murat Genç: Aşırı tüketim bitecek
Royal Breed tekstilin sahibi Murat Genç, korona virüs salgını sonrasında tekstil sektörünün alacağı şekil hakkında Gazeteci-Yazar Gülay Tunçel’e açıklamalarda bulundu.

Gülay TUNÇEL / YENİÇAĞ

Royal Breed tekstilin sahibi Murat Genç, korona salgınının ardından tekstil sektöründe oluşacak durum ve sektörün izleyeceği yol hakkında değerlendirmelerde bulundu. Salgın sonrası insanların tüketim alışkanlıklarında değişimler yaşanacağını belirten Genç, "Salgın sonrası sınırlı kaynaklara sahip olacağımız için aşırı tüketim bitecek. İnsanı ve çevreyi onurlandıran az sayıda kişiselleştirilmiş ürüne yöneleceğiz. Bu durumun tekstil sektörü, alışveriş merkezleri, perakende ve uluslar arası ticareti çok etkileyeceğini düşünüyorum. Üniversitelerde anlattığımız ‘Çevik üretim’ modeli, kaynakları optimal kullandığı için verimli, girişimci açısından riski düşük, tüketicinin beğenisine tam olarak hitap eden, stok için alan gerektirmeyen ve tedarikçiyi destekleyen bir yapıya sahip. Bugün sistemler yıkılacak derken en büyük argüman, tedarik zincirindeki nakit akışının dalga dalga bütün dünyaya yayılmasıdır" dedi.

Genç'in sektöre ilişkin diğer değerlendirmeleri şu şekilde:

"Bir iş biçimini kalıcı hale getirmek istiyorsanız, düğme aldığınız ya da kurye gönderdiğiniz kişilere yapılacak ödemelerin garanti olması lazım. Çevik üretimde önce parayı alıyorsunuz. Tüm bu avantajları ile model, salgın sonrasında ekonomiyi düze çıkartabilmek adına bizlere hızlı geçiş için cazip bir alternatif olacaktır. Şu anda işinin bozulacağından endişe duyan büyük şirketlerden danışmanlık talebi gelmeye başladı. Salgın öncesi üniversitelerde gençlere anlattığımız modeli, bundan sonra yeni girişimcilere anlatabiliriz."

"GIDA SEKTÖRÜNE DE UYARLANABİLİR"

"Tekstil dışındaki sektörlerin de bu modeli uygulayıp uygulayamayacaklarını görebilmek açısından çevik üretimi tanımaları yararlı olur. Mesela Kovid-19 sonrasında beklenen gıda krizini aşmakta bu modelin bize yardımcı olabileceğine inanıyorum. Gıdayı tanıyan ve sertifikalı üreticiler ile teması olanlar, en çok da hastalık ya da çeşitli besinlere hassasiyet durumunda beliren talebi karşılamak üzere sipariş alarak özel üretim yapmayı ya da yaptırmayı düşünebilirler. Bu model özellikle ticari itibara sahip ama otel, restoran gibi büyük işleri bozulan pek çok girişimciye minimum risk alarak ticari hayatta kalma şansı tanıyabilir."