Mayaların Mısır Tanrısı Heykeli yıpranmış biçimde nehir kazısında bulundu

Mayaların Mısır Tanrısı Heykeli yıpranmış biçimde nehir kazısında bulundu
Arkeologlar, Meksika’nın güneydoğusundaki Chiapas eyaletinde yer alan Usumacinta Nehri yakınında, Mayaların Mısır Tanrısının başını temsil eden yaklaşık 1.300 yıllık bir heykel ortaya buldu. Heykel nemli koşullarda bulunduğundan, restore edilmeden önce yavaş bir kuruma sürecine alındı.

Arkeofili''den aktarılan bilgilere göre; Palenque’de bulunan ve Güneş’in ilk ışınlarıyla mısır bitkisinin doğuşunu simgeliyor olan eser, doğu-batı doğrultulu bir şekilde bulundu. Sadece bir kafa olarak tasarlanan heykel sonradan bir üçayak üzerine yerleştirildi. Mısır bitkisinin Güneş’in ilk ışınlarıyla doğuşunu sembolize etmek için doğu-batı yönünde konumlandırılmıştı.

Benzer ikonografi, Geç Klasik döneme (MS 600-850) ve Erken Klasik Dönem’e (MS 150-600) ait Tikal bölgesindeki sitelerde ve tanrıların başları kopmuş olarak göründüğü Dresden ve Madrid yazmalarındaki temsillerden biliniyor.

Itza Dili’nde Lakamha (“Düz-Yer-Nehir” anlamına gelir) olarak da bilinen Palenque, çoğunlukla Maya dünyasından en iyi mimari, heykel, çatı tarağı ve alçak kabartmalardan bazılarına sahip olmasıyla biliniyor.

Heykel nemli koşullarda bulunduğundan, restore edilmeden önce yavaş bir kuruma sürecine alındı.

İlgili Haberler