Uyuşturucu kullanım yaşı 10'a kadar indi!

Uyuşturucu kullanım yaşı 10'a kadar indi!
CHP'nin hazırladığı raporda Türkiye'de madde kullanımının 10 yaşa kadar indiği, bağımlıların yüzde 98'inin erkeklerden oluştuğu belirtildi

CHP Kadın ve Çocuk Hakları İnceleme ve İzleme Komisyonu'nun AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi) raporunda Türkiye'de madde kullanımı ve bağımlılığının 10 yaşa kadar indiği, bağımlıların yüzde 98'inin erkeklerden oluştuğu, bağımlı kız çocuklarının yüzde 100'ünde taciz görüldüğü, maddeyi çocukların yüzde 95'inin tanıdığı birinden aldığı belirtildi. Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve Bursa Milletvekili Sena Kaleli tarafından hazırlanan raporda Türkiye'de bonzai kullanımının özellikle son 6 ayda arttığına dikkat çekildi. Komisyon Edirne, İstanbul Bakırköy ve Erenköy, Bursa AMATEM ve Bakırköy ÇEMATEM'de (Çocuk ve Ergen Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi) inceleme yaptı. Raporda bağımlıların yüzde 98'inin erkeklerden oluştuğu belirtildi.

Sokak hayatı başlıyor

Uzmanlara göre kız çocuklarının öyküleri daha trajik olmakla birlikte daha fazla şiddete maruz kalan bağımlı kız çocuklarının yüzde 100'ünde taciz görülmektedir. Uyuşturucuyla sokak hayatı başlamakta, aileler bağımlı erkek çocuklarına sahip çıkmakla beraber kız çocuklarına büyük bir çoğunlukla sahip çıkmamakta, kurumlara bırakmaktadır. Ergenlik kendine ait bir dönem olduğu için daha fazla özgür olma duygusu, heyecan, özenti madde bağımlılığını cazip hale getirmektedir. Kendi aralarında jargon oluşturan ergen çocuklar ise sürekli öfkeli, saldırgan ve tetiktelerdir.

Tanıdığı birinden alıyor 

Çocuğu madde kullanımına iten nedenlere bakıldığında ise çevresinde bağımlı ya da suça karışın birilerinin bulunması görülmektedir. Maddeyi çocukların yüzde 95'i tanıdığı birinden almaktadır. Madde kullanımına iten en belirgin neden meraktır. Madde bağımlılığı haz ilkesine dayalıdır. Ergenlik hazza dayalı bir dönem olduğundan risk yüksektir. En önemli koruyucu faktör de ailedir.Tedavide 2 ay olan rehabilitasyon süreci eksik kalmaktadır. Bu süre en az 6 ay olmalıdır. Çocukların eski sosyal ortamına dönmemesi için yönlendirilebileceği, sosyal aktivitelerde bulunabileceği, sosyal becerileri öğreneceği gençlik merkezlerinin olmaması tedaviye sekte vurmaktadır.

Okulu terk ediyorlar

Esrar şizofreniye yatkınlığı 7 kat artırmakta, bonzai ise esrardan 7 kat fazla bu etkiyi yaratmaktadır. ÇEMATEM'de tedavi gören çocukların yüzde 90-95 gibi büyük bir çoğunluğu okulu terk etmiş çocuklardır. Çünkü Türkiye'de madde bağımlılığı tespit edilen çocuklar okuldan atılmaktadır. Çocukların eğitime ulaşma zorlukları, birçok soruna temel oluşturmaktadır. Meslek edinme, okula geri dönüş basamağında eksikler bulunmaktadır. Raporun öneri bölümünde de madde bağımlılığının araştırılması ve önüne geçilmesi için vakit kaybetmeden Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerektiği ifade edildi.