Tecavüz adasında 4. ayin

Tecavüz adasında 4. ayin
Tecavüz adasında 4. ayin

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel izniyle 95 yıl aradan sonra ilk defa 2010’da ibadete açılan Akdamar Kilisesi, bu

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel izniyle 95 yıl aradan sonra ilk defa 2010’da ibadete açılan Akdamar Kilisesi, bu yıl dördüncü ayine ev sahipliği yaptı. İşgal yıllarında bölgedeki Müslüman kadınları Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’na kaçırıp namuslarına leke süren Ermeni çetecilerin torunları, dün Akdamar Kilisesi’nde bu yıl dördüncüsü düzenlenen ayine katıldı. Gevaş ilçesindeki iskeleden teknelerle adaya geçen ziyaretçiler, Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Patrikvekili Başpiskopos Aram Ateşyan’ın yönetiminde ayin yaptı. Ayin süresince, polis, jandarma, sağlık ve arama kurtarma ekiplerinden oluşan 800 kamu görevlisi adada ve sahilde görev aldı. Adada 112 Acil Sağlık Helikopteri hazır bekletildi.

 


Çan sesleri susmadı
Kilisenin güney bölümündeki şapelde hazırlıklarını tamamlayan Ateşyan ve din adamları, çan sesleri ve ilahiler eşliğinde kiliseye girdi. Adada toplanan çok sayıda katılımcı da mum yakıp dua etti. Türkiye’de yaşayan Ermeniler ile Hollanda, Avusturya, Kanada, İsviçre, Almanya, Fransa, ABD, İran ve Ermenistan’dan çok sayıda ailenin ilgi gösterdiği ayine, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Gevaş Belediye Başkanı Nazmi Sezer, ABD Adana Konsolosu John L. Espinoza ile İsviçre Büyükelçisi Müsteşarı Didier Chassat da katıldı. Yaklaşık 2 saat süren ayinde konuşan rahip Zakeos Ohanyan, Akdamar’da kutladıkları ayinin, siyasi, ekonomik, askeri ya da milli bir zafer olmadığına dikkati çekerek, kutlamanın, bir süre için kaybedilen kutsal ve dinsel değerin yeniden bulunması ve onun büyük bir anlam ifade etmesinin bir kez daha keşfedilmesi anlamı taşıdığını söyledi.

 


3 milyon lira harcandı
AKP iktidarı, Türkiye’ye “soykırımcı” diyen ve bunu dünyanın dört bir yanında her fırsatta dile getiren Ermenistan’ı memnun edebilmek için devletin kasasından 3 milyon lira harcayarak Akdamar’daki kiliseyi onarıp törenle hizmete açmıştı. Ayrıca 150 bin liraya yapılan güneş enerjisi projesiyle kilise aydınlatılmıştı. Dördüncü ayinin yapıldığı yerde, binlerce masum Türk hunharca katledilmişti. Birinci Dünya Savaşı sırasında Van’ın Zeve Köyü halkı, kadın, çocuk ve yaşlı demeden, Ermeniler tarafından katledilmişti. Bununla yetinmeyen Ermeniler kentte, kadınlara toplu tecavüzde bulunmuş, mallarına ve ziynet eşyalarına el koymuştu.

 

Kilisede “Kent müzesi” açılacak

Diyarbakır’da bulunan ve 98 yıl aradan sonra ibadete açılan Surp Giragos Kilisesi’nin bir kısmında Ermenilere ait olan eserlerin sergileneceği “Kent Müzesi” açılacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkan Ergün Ayık, kilisenin bir kısmının müze olması için daha önce protokol imzalamıştı. Protokol gereğince, Diyarbakır Ermeni Surp  Kilisesi Hıdır İlyas bölümü, Surp Gregos Kiliseleri Vakfı tarafından bedelsiz olarak Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edildi. Kilisenin Ermenilere ait bilgi, belge ve etnografik malzemelerin temininde belediyeye yardımcı olacağı ve belediye tarafından düzenlenecek müze bölümü halkın ziyaretine açılacak. Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ayık, Diyarbakır Surp Ermeni Kilisesi’nin Ortadoğu’nun en büyük kilisesi olduğunu, 3 yıl öncesine kadar harabe olan kilisenin restore edilerek ibadete açıldığını anımsattı.