Uzman isim 'çok bilinmiyor' diyerek açıkladı. Uyandıktan hemen sonra sakın yapmayın

Uzman isim 'çok bilinmiyor' diyerek açıkladı. Uyandıktan hemen sonra sakın yapmayın
Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri, vatandaşlar tarafından sıklıkla bilinmeyen bir konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İşeri, “Stres hormonu olarak da bilinen kortizolün en yoğun olduğu zaman dilimi uyandıktan 1 saat sonraya denk geliyor. Bu süre içerisinde kafein alımı bu hormonun salgılanmasını artırır ve aynı zamanda kafeinin fizyolojik etkilerini azaltır” dedi.

Uzman isim 'çok bilinmiyor' diyerek açıkladı. Uyandıktan hemen sonra sakın yapmayın

Başta ülkemizde olmak üzere dünyada en çok tüketilen ürünlerin başında gelen kahvenin ne zaman ve ne sıklıkla içilmesi gerektiği hala tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Uzmanlar, kahvenin içilme süresi ve sınırı hakkında uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Son olarak konu hakkında görüş bildiren Öğr. Gör. Merve İşeri, uyandıktan hemen sonra kahve içmenin vücuda zararlı olduğunu söyledi.

“UYANDIKTAN 1 SAAT SONRASINA BIRAKIN”

Uyandıktan 1 saat sonra kahve içmenin sağlığa daha yararlı olduğunu belirten İşeri, “Günün ilk kahvesini uyandıktan bir saat sonra içmenin sağlık açısından daha yararlı olacak. Sabahları gün ışığı ile insan vücudunda kortizol hormonu salgılıyor. Aynı zamanda stres hormonu olarak da bilinen kortizolün sağlıklı bir vücutta en yoğun olduğu zaman dilimi uyandıktan sonraki 1 saatlik süredir. Bu süre içerisinde kafein alımı kortizol salgılanmasını artırır ve aynı zamanda kafeinin fizyolojik etkilerini de azaltır. Kısacası hem vücuttaki stres hormonu seviyesi sağlıklı seviyelerin üzerine taşınabilir iken hem de kafeinin uyarıcı etkileri azalır. Kahve tüketimini uyandıktan yaklaşık 1 saat sonrasına bırakmak bu açıdan çok daha sağlıklı olacaktır” dedi.

GÜNDE KAÇ BARDAK TÜKETİLMELİ?

Tüm besinlerde olduğu kahvede de günlük tüketim miktarının sınırlandırılması gerektiğini ifade eden İşeri, “Günde en fazla 3-4 bardak tüketilmesi bir yetişkin için önerilmekte, çocuklar için yüksek kafein oranından ötürü önerilmemektedir. Fazla tüketildiğinde, kahve içerisinde bulunan kafein kalp basıncını yükseltir, diüretik etkisinden ötürü fazla idrara çıkılmasına sebep olarak vücutta su kaybına neden olur, vücudun biyolojik saatini değiştirebilir ve uykusuzluk problemlerine neden olur. Aynı zamanda, stres hormonunun artmasına neden olarak anksiyete, gerginlik ve panik atakları tetikleyebilir. Kahvenin sağlıklı tüketimi, gün içerisinde öğün aralarında ve günde 3-4 bardağı geçmeyecek şekilde olmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.