Marmara ve İstanbul depreminde felaket senaryoları hiç iç açıcı değil. Deprem ve sonrası bekleyen tehlikede iki yer işaret edildi

Marmara ve İstanbul depreminde felaket senaryoları hiç iç açıcı değil. Deprem ve sonrası bekleyen tehlikede iki yer işaret edildi
Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Ergin Ulutaş, beklenen İstanbul depreminden sonra özellikle Tuzla ve Çınarcık'ta yaşanacak depremle birlikte 1.5 metrelik dalgaların oluşacağını beklediklerini ifade etti. İstanbul depreminden sonraki en kötü senaryolar hakkında bilgi veren uzman isim tsunami tehlikesine dikkat çekti

Doç. Dr. Ergin Ulutaş, İzmir depreminin ardından Marmara'da beklenen depremle ilgili araştırma yaptıklarını depremin ardından deniz kıyısına kaçmanın doğru olmadığını vurguladı. Sığacık'ta yaşanan tsunaminin canlı canlı görüldüğünü ve örnek teşkil ettiğini belirten deprem uzmanı, Bodrum depreminde de tsunami olduğunu fakat gece olduğu için çok iyi anlaşılmadığını ifade etti. Tuzla ve Çınarcık tarafında yaşanacak deprem sonrası tsunami beklentisi olduğu belirtildi.

DENİZ KIYISINA KAÇMAK DOĞRU DEĞİL

İzmir'de 30 Ekim 2020 günü yaşanan deprem felaketinin ardından, farklı üniversitelerden oluşan bir inceleme ekibi ile bölgeye giden ve ekip ile birlikte incelemelerde bulunan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümünden Doc. Dr. Ergin Ulutaş, hem yaşanan İzmir Depremi ile ilgili hem de sürekli konuşulan olası bir Marmara veya İstanbul depreminde oluşabilecek en kötü senaryolar hakkında bilgiler verdi. Ulutaş, İzmir depreminin ayrıca insanlara deprem sonrası Deniz Kıyısına kaçmanın doğru olmadığını da gösterdiğini ifade etti.

 ODTÜ İLE İZMİR'DE ARAŞTIRMA YAPILDI

Sabah'tan Abbas Çakar'ın haberine göre, İzmir'de yaşanan depremin hemen ardından, ODTÜ üniversitesinin öncülüğünde oluşturulan bir ekip ile deprem bölgesine gittiklerini söyleyen Ulutaş, "Depremde Seferihisar Akarca civarında bir tsunami oluştu. Biz hemen Ortadoğu Teknik Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinden görevlilerin bulunduğu bir ekiple olay yerine gittik. Olay yerinde çeşitli bölgelere ayrılarak gözlemlerde bulunduk.

CANLI CANLI GÖRMÜŞ OLDULAR

2017 yılında Bodrum'da yaşanan Deprem'de de aynı çalışmaları yapmıştık. Fakat deprem gece saatlerinde olduğundan, yaşanılan bu etkiler, çok fazla fark edilememişti. İzmir depremi, gündüz olan bir deprem olduğu için, denizin çekilmesi ile birlikte tekrar dalgaların gelmesini yani oluşan tsunamiyi herkes canlı canlı görmüş oldu. Tsunamiyi, bugüne kadar hep Şili, Japonya ve Endenozya gibi ülkelerde televizyonlardan görürdük. Acaba bizim ülkemizde olur mu olmaz mı tartışmaları yaşanırdı. Bunu İzmir depreminde ilk defa canlı olarak görmüş olduk." dedi.

2.30 METRE YÜKSEKLİKTE DALGALAR

Açıklamalarını sürdüren Ulutaş, "Aslında 6,5 ve 7 büyüklüğünde bir depremde, kıyılarımıza yakın bir yerde, 500 ile 1000 metrelik bir derinlikte, normal faylanma dediğimiz bloklardan birinin düşmesi ya da ters faylanması sonucunda, kıyılarımıza tsunami etkisi gelebilir. Bunun çarpıcı örneklerini arazi gözlemlerine baktığımızda Sığacık Limanında ve Sığacık merkezinde gördük. Birde akarcada gördük.

Dalgaların büyük bir bölümünün içeri girdiğini gözlemledik. İlk gözlemlerimize baktığımızda özellikle bu tür tsunamiler küçük koylarda çok büyük etkiler yaratıyorlar. Sığacık Limanında ise bu dalgalara 2. 30 metre bir yükseklik gösterdi. Yalnız bu rakam şununla karıştırılmamalıdır hiçbir zaman, 2.30 metrelik bir dalga geldi şeklinde değil, devam eden ardı ardına gelen ikinci ve 3'üncü dalgaların ulaştığı toplam rakam budur. Tsunami deniz tabanındaki bir boşluğun çökmesi sonucu yaşanan dalga oluşumudur. Kıyıdan içeri su basmaları şeklinde oluşan doğa olayıdır." şeklinde devam etti.

DENİZE DEĞİL YÜKSEĞE GİDİN

İzmir'de yaşanan tsunamiye değinen Ulutaş, "Dolayısıyla ardı ardına gelen bir süreçte, dalgalar limanda gemilerin bulunduğu derinlik ile kıyı arasında 90 santimetrelik bir su yükselmesine neden oldu. Orada bulunan restoranlara baktığımızda 2.30 metre yüksekliğine ulaştığını gördük. Daha önce dediğim gibi bu dev boyutta dalgalar değil ama su taşmasıdır. Bu bize neyi gösteriyor? Tsunamiler, bize bu şekilde yavaş yavaşta gelse kıyılarda yükselmelere yol açarak zarar verebiliyorlar.

BU KONUDA BİLİNÇLENMELİ

Öncelikle toplumumuzun depremde denize yani kıyı şeridine değil kıyıdan uzak noktalara gitmelidirler. Özellikle bölgede su çekilmesi olmuş ise mutlaka bu şekilde davranılmalıdır. Yavaş yavaş bu konuda da bilinçleneceğiz. Hep farklı ülkelerde görürdük ama şimdi ülkemizde de tehlikenin etkisini görebiliyoruz" dedi.

0x0-son-dakika-haberi-deprem-uzmanindan-istanbul-depremi-uyarisi-yer-belirterek-anlatti-15-metrelik-dalgalar-olusabilir-1606134035800.jpg0x0-son-dakika-haberi-deprem-uzmanindan-istanbul-depremi-uyarisi-yer-belirterek-anlatti-15-metrelik-dalgalar-olusabilir.jpg