Uzmanı gereğinden fazla ilaç kullanımının zararlarını açıkladı

Uzmanı gereğinden fazla ilaç kullanımının zararlarını açıkladı
Algoloji Uzm. Dr. Mercan, “Gereğinden fazla ilaç kullanımı hastada ağrıyı arttırabilir” diyerek uyarılarda bulundu.

İHA’nın haberine göre; İnsanın yaşamını en fazla etkileyen etmenlerin neredeyse başında gelen ağrılar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Algoloji bölümünde Uzman Dr. Özlem Mercan, boyun, kas, bel ve özellikle kansere bağlı ağrıların yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, ağrıları dinmeyen hastaların başvuru yapabileceği Algoloji bölümünde hastalar tedavi ediliyor.

Ani gelişen ve fazla süren ağrıların olması halinde mutlak suretle algoloji uzmanına başvurulması gerektiğini söyleyen Uzman Dr. Özlem Mercan, bu ağrıların doktor gözetiminde kontrollü bir şekilde ağrı kesicilerle dindirilebileceğini belirtti.

Hastaların kronik ağrılarla yaşamasının bir seçenek olamayacağını, ağrısız yaşamın herkesin hakkı olduğunu ifade eden Dr. Mercan, “Algoloji, kronik ağrılarla ilgilenir. Bu kronik ağrılar örneğin migren olabilir. Yıllardır hasta bu durumdan muzdariptir, ilaçlarla yeterli yanıt alınamıyordur, artık bizde girişimsel işlem yapılabilir mi? Veya hasta ilaçları daha düzgün nasıl dizayn edilebilir diye gönderilebilir. Tanısı bilinen kronik hastalığı bulunan hastalar, en sık başvuru yapanlardır. Bunlardan en önemlileri de kanser hastalarıdır. Kanser hastalarının birçoğunda ağrı şikayeti olur. Özellikle son dönem kanser hastaları ağrıdan çok muzdariptir. Onlar da bizim yakinen takip ettiğimiz hastalardır. Tanısı belli, ilaçlardan yeterli yanıt alınamayan hastaları biz daha sık takip ediyoruz. Algoloji’nin en büyük amaçlarından birisi bir yaşam kalitesini arttırmak, hastaların sosyal hayata kısa sürede adapte olmasını sağlamak ve iş kaybını engellemektir” dedi.

Algoloji polikliniğine başvuran hastaların yüzde 70’inin bel ve boyun fıtığı şikayetinin olduğunu dile getiren Mercan, şunları kaydetti:

“Polikliniğimize yapılan başvuruların yüzde 70’i bel ve boyun fıtığına bağlı bel ağrısı, kola veya bacağa yansıyan ağrılar hakkında şikayeti olan hastalardır. Bunlar en sık başvuruda bulunan hastalarımızdır. Öte yandan eklem ağrıları şikayetiyle polikliniğimize başvuruda bulunanlar da olmaktadır. Baş ağrılarından en sık karşılaştığımız da migreni olan hastalardır. Migrende uygun ilaç tedavisine rağmen yeterli sonuç sağlanmadığında biz girişimsel işlemler uygulamaktayız. Her ağrı şikayetinde acile gidilmemeli. Ama ani başlayan, çok şiddetli, bulantı ve kusmanın eşlik ettiği baş ağrısı varsa direk acile gidilmesi lazım. Bel fıtığı zaten varsa bunun için acile gidilmemeli. Fakat bel fıtığına eden ağrısına ek olarak ayakta güçsüzlük oluşursa bunlar çok önemli bulgulardır. Bu durum acil cerrahi endikasyonu olur. Yani hastalığınızın üstüne yeni bir bulgu eklendiyse acil polikliniklerine başvurulmalıdır.”

Fazla ağrı kesici kullanımına bağlı ağrıların şiddetlenmesinin ortaya çıkabileceğini söyleyen Mercan, “Fazla ağrı kesici kullanımına bağlı ağrının şiddetlenmesi olabilir. Gereğinden fazla ilaç kullanımı bir yerden sonra hastada ağrıyı arttırabilir. İlaçların kontrollü kullanılması gerekiyor. Fazla ilaç kullanımı; hem metabolitler nedeniyle böbrek ve karaciğere zararlı hem de olan ağrıyı arttırabilir. Ağrısız yaşam herkesin hakkıdır” diye konuştu.