Validen hava kirliliği itirafı

Validen hava kirliliği itirafı
Erzurum’da hava kirliliği oranı tehlikeli boyutlara ulaştı. Erzurum Valisi Oktay Memiş “Öğrendik ki bu konunun sebebi benmişim” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’nin doğusundaki en büyük kentlerden Erzurum’da hava kirliliği olması gereken oranı kat kat aştı.

Bakanlığa bağlı Ulusal Hava Kalite İzleme Ağı, Erzurum’un havasındaki partikül miktarının bir metreküpte 368 mikrogama ulaştığını gösterdi.

Bu oran tehlikeli. Zira Türkiye’de havada ortalama 80, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 50 mikrogram partikül var. Ölçülen değer, ülke ortalamasının yaklaşık beş, AB ortalamasının ise 7,5 katı.

‘Sağlıksız’ olarak nitelendirilen bu değerler için sistemde “Herkes sağlık etkileri yaşamaya başlayabilir. Hassas gruplar için ciddi sağlık etkileri söz konusu olabilir” notu düşüldü. Açık hava sporları, bisiklet sürmek, yürüyüş yapmak, piknik yapmak için havanın kötü olduğu uyarısı yapıldı.

ERZURUM VALİSİ: ÖĞRENDİK Kİ BU KONUNUN SEBEBİ BENMİŞİM

Erzurum Valisi Okay Memiş, sorunun kendisi olduğunu söyledi: “Kömür kokusundan geçemiyoruz. Nedir bunun sebebi? Rahatsız edici bir koku. Öğrendik ki bu konunun sebebi benmişim. Benim, bizzat Okay Memiş. Peki nasıl yapacağız? Bizim dağıttığımızın kömürlerin kükürt oranlarıyla ilgili bir sorun olabileceğini değerlendirdik. Gümüşhane valisiyken böyle bir olayla karşılaşmadım, aynı kömürü dağıtıyoruz. Orada öyle kötü bir koku yok. Ancak fark ettik ki; Erzurum’da inversiyon hattı diye bir hat oluşuyor. Erzurum’un topografyasından, coğrafyasından kaynaklı inversiyon hattı çevre kirliliği, insan kirliliği açısından sorun oluşturmamasına rağmen dağıttığımız Soma kömürünün Erzurum’a özel bir etkisi var.”

Memiş, Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçelerinde 2020’de kükürt oranı düşük, kalitesi daha yüksek kömür dağıtacaklarını ya da doğalgaz desteği sağlayacaklarını dile getirdi.