“BOP geçerli değil”

“BOP geçerli değil”
“BOP geçerli değil”

CHP lideri, ABD ile Türkiye arasında bir güvensizlik yaşandığını belirterek, Büyük Ortadoğu Projesi’nin geçerliliğini yiti

CHP lideri, ABD ile Türkiye arasında bir güvensizlik yaşandığını belirterek, Büyük Ortadoğu Projesi’nin geçerliliğini yitirdiğini öne sürdü

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD’nin başkenti Washington’daki temaslarının ardından Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ziyaretinin çok verimli geçtiğini belirten Kılıçdaroğlu, Amerikalıların ve ABD’deki Türk toplumunun ilgisinden büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu, “Vizyonumuzun ve hedefimizin ABD’de büyük ilgi ve memnuniyetle karşılandığını vurgulamak isterim. Muhataplarımız ziyaretimizin zamanında gerçekleştiğini, çok memnun olduklarını ve CHP’yi ABD’de daha çok görmek istediklerini söylediler.  Washington’da görüştüğümüz kurum ve kuruluşlar Türkiye’de iktidar partisinin sesinden başka bir sesin olduğuna tanık oldular ve bundan memnuniyetlerini dile getirdiler” diye konuştu. 

 


Davet ettiler gittim
Kılıçdaroğlu, TAA’yi ziyaretiyle ilgili soru üzerine, Aslında medyaya kapalıydı, açık olmasını çok isterdim. Çünkü yaptıkları çalışmaları bütün ayrıntılarıyla bize anlattılar. Çok memnun olduk. Temsilciler Meclisi üyelerini, senatörleri Türkiye’ye götürmeleri, ağırlamaları, Türkiye lehine propaganda yapmaları, özel günler düzenlemeleri, Türkiye’den milletvekili, yöneticilerin bu toplantılara katılmaları, tüm bunları anlattılar. Bir kahvaltı yaptık ve bir tek Gülen sözcüğü dahi kullanılmadı. Kullanılsa ne olurdu, hiçbir şey olmazdı. Biz toplumun her kesimiyle görüşüyoruz zaten. Davet geldi, siz ne yaparsınız? ’Biz sizin davetinizi kabul etmiyoruz’. Niçin? Bir kahvaltıya çağırıyorlar, sorunları, yaptıkları çalışmaları anlatacaklar, bizler de dinleyeceğiz.

 


Güvensizlik zemini
Gerek iç gerek dış politikanın belirli bir güven üzerine inşa edilmesi gerektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin dış politikada güven yaratmadığı bize defalarca ifade ediliyor” dedi. Kılıçdaroğlu ayrıca, “Benim gördüğüm; Türkiye ile ABD arasında dış politikada ciddi güvensizlik zemini oluşmuş durumda, bunun giderilmesi lazım” ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu, Washington’ı ziyaretiyle ilgili olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “icazet almaya geldiği” yönündeki eleştirisinin sorulması üzerine, “Biz icazeti sadece Türk halkından alırız. Onun dışında görüşlerimizi herkesle paylaşırız, herkesle tartışırız” dedi. “Hala Büyük Orta Doğu Projesi diye bir proje olduğuna inanıyor musunuz?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Proje devam ediyor mu, etmiyor mu onu sizler de bizler de izliyoruz ama bir proje hiçbir zaman güvensizlik temelinde ilerleyemez. Böyle bir projenin bugün için geçerli olduğunu düşünmüyorum” diyerek yanıt verdi.

 

CHP liderine elden İran daveti

Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu’nun İran gezisinin ardından CHP de Tahran’a elçi gönderdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ABD gezisi sonrası İran’a elçi gitti. CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Tahran ziyaretinin Türkiye’nin daha iyi anlaşılması açısından önem taşıdığını kaydetti. İranlı yetkililerin Türkiye ve Suriye hakkında düşüncelerini dinleyeceğini ifade eden Eryılmaz, ziyaretiyle ilgili olarak şöyle konuştu: “İran’ın bölgeye yönelik politikaları nelerdir öncelikli olarak bu konular ele alınacak. ABD’ye ilişkin politikaların karşılıklı istişaresi de gündemimizde. ABD’ye ilişkin attıkları adımlar var, bunları kendilerinden dinlemek istiyoruz. Ana gündem maddelerimiz İran- Türkiye ilişkileri  Suriye politikaları özellikle de bundan sonra nasıl bir politika izleyecekler. Bu bizim açımızdan önemli. Ayrıca İran’ın ABD ile ilişkileri bundan sonra nasıl seyredecek bunu da gözlemleyeceğiz.”  Eryılmaz, Kılıçdaroğlu’nun geziyle ilgili olarak kendisine bir mesaj vermediğini belirtti. Eryılmaz, “Buraya resmi davetli olarak geldim. Genel başkanımızın özel bir mesajı olmadı. Daha önce bir davetiye göndermişlerdi, şimdi de yeni bir davetiye verecekler. Bunu alacağım” dedi.