Vitamin ve antioksidan deposu olan en iyi 10 yeşillik

Vitamin ve antioksidan deposu olan en iyi 10 yeşillik
"Sağlıklı yiyecek nedir?" diye şöyle bir düşündüğümüzde yeşillikler hiç kuşkusuz listenin en başında yer alıyor. Çünkü yeşillikler vücudu alkalize eder, mineral ve vitamin deposudur. Ayrıca bağırsaklar için de iyi bir lif kaynağıdır. Vücudumuzu toksinlerden arındırarak karaciğerimizin mükemmel çalışmasını sağlarlar.

1.KALE 

Bu harika sebze, sağlıklı yeşillikler listesinin başında geliyor ve kelimenin tam anlamıyla en besleyici gıdalardan biri. Kale; antienflamatuardır, oksidatif stresi azaltır ve güçlü bir antioksidandır. Toksinlerden arınmaya yardımcı olur.

Quercetin ve kaempferol dahil 45'in üzerinde flavonoid içerir. Kolesterolü düşürmeye katkı sunar. Kanser önleyici ajanlar içerir. A, C, K, B6, kalsiyum ve magnezyum kaynağıdır.

Lahanadaki oksalik asit içeriğini azaltmak için yaklaşık 5 dakika hafifçe buharda pişirin. Çünkü yüksek miktarda oksalik asit mineral emilimini engelleyebilir.

kale-nasil-bir-sebzedir.jpg

2.KLORELLA 

Khlorella Japonya'ya özgü tek hücreli, mavi-yeşil bir yosundur. Esas olarak klorofil adı verilen ve kanı toksinlerden arındıran yeşil pigmentler içerir. Süper bir gıda olarak kabul edilir. Mineraller ve protein bakımından zengindir. Kanı temizleyerek ağır metallerden arınmaya yardımcı olur

Demir, kalsiyum, magnezyum, amino asitler, beta-karoten, potasyum ve B vitaminleri bakımından zengindir. Yüksek lif içeriği sayesinde kolesterolün kontrol altına alınmasını sağlar. Esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir.

Tadını bastırmak için muz, limon suyu gibi şeylerle birlikte tüketebilir ya da meyve suyunuza ekleyabilirsiniz.

3.SPİRULİNA

Klorella kuzeni olan spirulina, dünyanın en besleyici yiyeceklerinden biridir. Aztek ve Afrika diyetlerinde temel bir besin spirulina, yeşillikler arasında en yüksek mineral, protein ve esansiyel yağ asidi içerenlerden bir tanesidir. Spirulina, tüm besin gereksinimlerinizi karşılamanızı sağlayan harika bir vegan takviyesidir.

Demir, kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi mineraller açısından zengindir. Bolca Omega 3 yağ asitleri ihtiva eder. Yüksek 'kötü' kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Tüm B vitaminlerini içerir, enerjiyi destekler. Beyin sinirlerini koruyucu görev üstlenir. Antioksidan deposudur.

Smoothielere, meyve sularına veya doğrudan suya ekleyerek tüketebilirsiniz.

5d78c1e645d2a023a0d32829.jpg

4.BROKOLİ 

Brokoli, diğer yapraklı yeşilliklere kıyasla vücut üzerinde tamamen farklı bir etkiye sahiptir ve dünyanın en sağlıklı yiyeceklerinden biridir.

Karaciğeri toksinlerden arındırır. Lif bakımından zengindir. Yüksek kolesterolü düşürür. B, A ve K vitamini açısından zengindir. Alerjilerin etkisini azaltan flavonoidler içerir.

Brokoli en iyi şekilde hafif buharda pişirilerek yenir. Tiroid bozukluğu olanlar, beslenme listesine bu besini mutlaka eklemeli.

bugday-cimi-faydalari.jpg

5.BUĞDAY ÇİMİ 

Bitkisel besin açısından zengin bir alkalizör olan buğday çimi, içilmesi kolay bir süper besindir. 'Buğday' ismine rağmen buğday çimi aslında glütensizdir. Taze sıkıldığında canlı enzimler açısından zengindir.

Güçlü antioksidanlar içerir. Toksinlerden arınmaya yardımcı olur. Kanın pH'ını alkalileştirir. İyileşmeyi hızlandırır.

Buğday çimi, içerdiği tüm canlı enzimler nedeniyle en iyi taze meyve suyudur denilebilir.

6.ARPA OTU 

Arpa otu, besleyici bir başka bir süper besindir. Antioksidan ve alkalileştirici özellikleriyle ünlüdür.

Klorofil bakımından zengindir. Yüksek lif içeriğine sahiptir. Güçlü antioksidanlar içerir. Kanı oksijenlendirir.

Yara iyileşmesini hızlandırır. Kırmızı kan hücresi üretimini uyarır.

7.MATCHA ÇAYI 

Matcha, binlerce yıldır tüketilen ve şimdi Batı dünyasında sahneye çıkan geleneksel bir Japon içeceğidir. Matcha, aslında toz haline getirilmiş yeşil çaydır.

Antioksidan bakımından yüksektir. Sakinliği artırır. Hatta Budist keşişler tarafından aklı ve ruhu geliştirmek için kullanılır. Konsantrasyon ve hafızayı destekler. Enerji seviyesini artırır. Bu özelliği sebebiyle savaşlardan önce Samuraylar tarafından da kullanılmıştır. Metabolik hızı artırarak kilo vermeye yardımcı olur.

Mümkünse hiçbir şey ile karıştırmadan sade şekilde için. Ancak eğer tadını sevmediyseniz 1 tatlı kaşığı badem veya Hindistan cevizi sütü ya da lezzetli bir kremalı içecekle karıştırıp tüketebilirsiniz.

8.YONCA 

Yonca filizi, tüketebileceğiniz en sağlıklı gıdalardan biridir. Aynı zamanda uygun maliyetli ve çok yönlüdür. Antioksidan zenginidir. Fitoöstrojen deposudur.

Antienflamatuvar etkiye sahiptir. Potasyum bakımından zengindir, böylece kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini destekler. Kötü (LDL) kolesterolü düşürür.

Yonca filizi, kendiniz yetiştirirseniz çok ekonomik olabilir. Salatalarda, kızartmalarda, yemeklerinizin yanında ve hatta smoothielerinizde yoncanın tadını çıkarın.

9.ISPANAK 

Bu yeşillik, yemek tabağında mutlaka olması gerekenler arasında yer alır. Yapılan araştırmalar ıspanağın hücre koruyucu olduğu ve kanser gibi kronik hastalık riskinizi azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.

A vitamini, B vitamini, manganez, demir ve folat bakımından zengindir. Kırmızı kan hücresi üretimini artırmaya yardımcı olarak kansızlığı azaltır. Yüksek lif içeriği nedeniyle bağırsak fonksiyonlarını destekler. Kemik sağlığı için çok önemli olan yüksek K vitamini içerir. Antioksidan ve antienflamatuvar etkilere sahiptir.

Ispanak çiğ veya pişmiş olarak yenebilir. Tüketimini artırmak için salatalara veya çorbalarınıza eklemeyi deneyebilirsiniz.

10.AVOKADO 

Türkiye'de sadece Antalya'da yetişen avokado 20'ye yakın alkali mineral, sağlıklı yağlar, vitaminlerle yüklüdür ve beslenme açısından anne sütüne çok benzer. Kalp sağlığı için çok önemli tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir.

İlgili Haberler