Cemil Çiçek, Özel Paşa’ya şahit oldu

Cemil Çiçek, Özel Paşa’ya şahit oldu
Cemil Çiçek, Özel Paşa’ya şahit oldu

Ümraniye Davası’nda müebbet hapse mahkûm olan eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Başbuğ’un, “Bu sessizl

Ümraniye Davası’nda müebbet hapse mahkûm olan eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Başbuğ’un, “Bu sessizliği sürdürecek misiniz” sitemine Genelkurmay’dan gelen “Hiç susmadık ki” yanıtına TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ten destek geldi. Çiçek, “Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in ortalığı velveleye vermeden çözüm bulunması için çaba gösterdiğine ben şahidim. Gösterdiği yoğun çabayı ben biliyorum” dedi.  Çiçek, konuyu Milliyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Fikret Bila’ya anlatırken, “Keçi can derdinde, kasap et derdinde. Sayın Komutan’ın sorunu çözme çerçevesinde çok büyük bir çabanın içinde olduğuna çok kez tanık oldum. Tabiatıyla, beyanat vermek suretiyle tartışma, kutuplaşma, inatlaşma yerine sorunu anayasal zeminlerde, hukuk yoluyla çözmek için gayret göstermesi daha doğru bir yol olmuştur. Hepsine geçmiş olsun diyorum. Sorunların çözümüne Anayasa, hukuk ve kanunlar çerçevesinde bakmak gerekir” dedi.

 


O devirler geride kaldı

 


Askeri kaynakların gelinen nokta ile ilgili görüşlerine yer veren Vatan Gazetesi Yazarı Murat Çelik de, “Aldığım yanıtlar, TSK’da Necdet Özel döneminin kodlarını açıkça ortaya koyuyor” dedi. Çelik, askeri kaynakların verdiği bilgileri şöyle açıkladı: “Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, geçmişte gündemdeki tartışmalı konularda TSK adına yapılan açıklamaların, hem orduyu, hem de siyasi iktidarları yıprattığına, dolayısıyla ülkeye zarar verdiğine inanıyor. Özel, ’ülke gündemindeki tartışmalara Genelkurmay’ın kurum olarak müdahil olup, siyasi polemiklerin içinde yer almasının TSK açısından da, sivil otorite için de prestij ve güven kaybına yol açtığı’yönündeki görüşünü kurmaylarıyla paylaştı ve döneminde bu anlayışa göre hareket edileceğini ifade etti. Sonuç olarak Özel, Silahlı Kuvvetler’i siyasi tartışmaların tarafı haline getiren gündeme ilişkin açıklama yapma alışkanlığına son verdi. Yani Genelkurmay’dan artık eski dönemlerdeki tarz ve tonda açıklamalar beklemeyin. O devirler geride kaldı.”

 


Moral vermek için

 


Çelik, 6 Ağustos’ta yapılan açıklamanın ne anlama geldiğini sorunca aynı kaynakların şu cevabı verdiğini de aktardı: “O açıklamaların her kelimesi büyük bir özenle ve hukukçular ile de istişare edilerek yazıldı. Son açıklamanın bir benzeri, Balyoz Davası konusunda da yapılmıştı. Her iki açıklamada da, bağımsız yargıya müdahale olarak algılacak hiçbir unsur yok. Yapılan sadece TSK’nın temennilerini dile getirmek ve yargılanan mensupları ile ailelerine moral destek vermekten ibarettir.”