Ha Orhan ha Peter!

Nobel Edebiyat Ödülü'nün bu yıl Avusturyalı "ırkçı" yazar Peter Handke'e verilmesi, bakmayın siz öyle fazla tepkiye yol açmadı.

Bosna-Hersek'te, Kosova'da sivilleri vahşîce katleden Çetnikleri savundu. Bütün Sırpları "katliamcı" göstermemek için "Çetnik" dedim. Katliamcılar Çetnikçi zihniyet.

Çetnikler kim? Kelime "çete"den türeme. Büyük Sırbistan hayaliyle yanıp tutuşanlar. Ama onlar kan dökerek ideallerine ulaşmak istediler. Ortaya çıkışı 1903. İkinci Dünya Savaşı'nda da Hitler'le birlikteydiler. 

Çetniklerin kesilmiş karpuz dilimi gibi alâmet-i farikalar var: Kepleri. Bu Çetnik zihniyetindeki keplilerle hem de savaş içinde Belgrad'da karşılaştım. Bana bayağı yakınlık gösterdiler. Sakın aklınıza gelmesin. "Ben Turancıyım, siz Çetniksiniz. Bir yerde buluşuyoruz!" demedim. Bizimki kültür Turancılığı. "Kan"la işimiz olmaz. 12 Eylül öncesi Turan ideali gütmedik mi? Güttük! Ama içimizi karıştırmak, emperyalistlere yem yapmak isterlerse söz bitiyor. O dönemin bazı Marxist çetecileri "kahraman" gösterilmek isteniyor. "Bağımsızlık mücadelesi verdiler." gibi falan. Onun bunun uşağı diyemeyeceklerine göre, öyle kurtarmak isteyecekler. Aldanmayalım!

İşte bu Çetnikler, Bosna Hersek'de, Kosova'da büyük katliam yaptılar. En tepelerinde Slobodan Miloşeviç vardı. Bu Slobodan Miloşeviç'in, yakın dostu Nobel verilen Peter'di. O kadar yakındılar ki, Miloşeviç, Lahey'de muhakeme edilirken ondan yardım istemiş, "Beni savun!" demişti. Ömrü yetmedi. Hücresinde ölü bulundu.

Peter çok vefalı. Miloşeviç'i Lahey'de savunamadı ama cenaze töreninde nutuk attı... "Aziz dostum... Yolun yolumuzdur. Sen rahat uyu!" demiştir herhâlde!

Peter Avusturyalı. Hitler'in kanı bulaşmış! Hitler'in de aynı ülkeden olduğunu biliyor musunuz? Avusturya'nın Oberösterreich eyaletindeki Braunau kasabasından.

Peter, iki noktada dikkatimi çekti. Biri 12 yaşına kadar dinî eğitim veren bir mektepte okuması. Diğeri 1971'de annesinin intiharı. Bu "intihar" vak'ası onu uçlara savurmuş olmalı. 

Şunu akılda tutalım: Bosna-Hersek ve Kosova katliamları şuuraltında Türk katliamlarıdır.

Burada yazdım. Sırbistan'ın şimdiki Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, daha 20'li yaşlarda, Radikal Parti'nin genel sekreteriyken, parti merkezlerinde, kendisiyle mülakatım bayağı gerilimli geçmişti. Sözleri gelip bize dokunuyordu. Şimdi dostumuz. Reis'le iyi görüşüyorlar. Kabulümdür!

Peter'e veryansın ediyoruz. Reis demediğini bırakmadı. Öyle hızlı daldı ki, az kalsın ağzından sinkaflı bir söz çıkacaktı!

Orhan Pamuk'un 2006'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü nasıl aldığı herkesin malûmu. Orhan, İsviçre'de "30 bin Kürt'ü ve 1 milyon Ermeni'yi öldürdük. Türkiye'de hiç kimse bunu dile getirmeye cesaret edemiyor. Ben ediyorum." demişti. Bu sözlerinden dolayı Türkiye'de para cezasına çarptırıldı.  

Bizi katliamcı gösterdiği için Orhan'a Nobel verdiler. O zaman başbakan olan R.T. Erdoğan, Orhan'ı, telefonla kutlamıştı.

Reis şimdi ise Peter'e saydırırken Orhan için de "terörist" dedi. Sonra geçmişte kutladığı hatırlatılmış olmalı ki, onu Peter'den ayırdı, "Buna verilen ödül Orhan Pamuk'a verilmiş ödül değildir." deme ihtiyacı duydu.

Orhan elbette Peter'le aynı kefede!

Nobelli Aziz Sancar göğsünü kabarta kabarta her yerde.

Orhan nerede? Sıçan deliğinde!

 

Yazarın Diğer Yazıları