Yemen’de savaşın bedelini siviller ödüyor

Yemen’de savaşın bedelini siviller ödüyor
Yemen’de süren iç savaşın en büyük bedelini siviller ödüyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre 400 bin çocuğun açlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğu ülkede, pek çok kişi günü kuru ekmekle geçiriyor.

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de açlık savaşla birlikte korkunç bir şekilde artarken, halkın büyük çoğunluğu süt ve kuru ekmekten oluşan tek bir öğünle hayata tutunmaya çalışıyor.

Yemen'de üç yılı aşkın süredir devam eden iç savaş nedeniyle fakirlik oranı yüzde 80'e ulaşmış durumda. Nüfusun yüzde 40'ının gelirinin olmadığı ülkede açlık her geçen gün daha çok yayılıyor.

Yemenliler için günde üç öğün yemek hayal. En şanslıları günde 2 öğün bulurken, büyük çoğunluğu süt ve kuru ekmekten oluşan bir öğünle yetinmek zorunda.

SAVAŞIN BEDELİNİ SİVİLLER ÖDÜYOR

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülke açlık, kolera, çatışmalar ve hava saldırıları sonucunda bedelini sivillerin ödediği büyük bir insanlık dramına sahne oluyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre 400 bin çocuğun açlık tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu Yemen'de nüfusun yaklaşık dörtte üçüne tekabül eden 22 milyon kişi, acil insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

SAVAŞ SONRASI EKONOMİ ÇÖKTÜ

Yemen'de ulusal para birimi riyalin dolar karşısında değer kaybetmesi de halkın ekonomik durumunun gittikçe kötüleşmesine etki eden nedenlerden biri.

Ekim ayında Yemen riyali, Amerikan doları karşısında tarihinin en düşük seviyesini (1 dolar-760 riyal) gördü. Bu durum temel tüketim maddeleri ve yakıt fiyatlarında fahiş artışlara neden oldu.

Yerel para biriminin değer kaybetmesiyle halkın zaten düşük olan alım gücü iyice azaldı, fakirlik oranı da yüzde 80'lere ulaştı.

Memurların maaşlarını alamaması da tüm bunlara eklenince açlık ve fakirlik gittikçe yayıldı.

İlgili Haberler