Bakanlık açıkladı! Yeni binalarda yenilenebilir enerji kullanımı zorunlu oluyor

Bakanlık açıkladı! Yeni binalarda yenilenebilir enerji kullanımı zorunlu oluyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye’de yenilenebilir enerji kullanımına yönelik zorunluluklar başlıyor. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle birlikte büyük binalara yenilenebilir enerji kurulumu zorunluluğu kademeli olarak başlıyor. 

YENİLENEBİLİR ENERJİDEN KARŞILANACAK

Donanım Haber''de yer alan haber göre; 1 Ocak 2023’ten sonra inşa edilecek, toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük tüm binaların kullandığı enerjinin en az yüzde 5''inin güneş enerjisi paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması zorunlu olacak.

1 Ocak 2025’ten itibaren ikinci kademeye geçilecek ve zorunluluğun kapsamı genişleyecek. 1 Ocak 2025’ten itibaren inşa edilecek, toplam inşaat alanı 2 bin metrekareden büyük tüm binaların birincil enerji ihtiyacının en az 10’unun yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması gerekecek.

Söz konusu yönetmelikte binaların enerji performansına da el atılıyor. 1 Ocak 2023''ten itibaren toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük binaların Enerji Kimlik Belgesindeki enerji performans sınıfının en az B seviyesinde olması gerekiyor. 1 Ocak 2025''ten itibaren 2 bin metrekareden büyük binaların da B veya daha iyi enerji performansına sahip olması gerekecek.