Yeni salgını yıllar önce hastalığı geçiren biri başlattı

Yeni salgını yıllar önce hastalığı geçiren biri başlattı
Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmada Gine'deki yeni Ebola salgınını, 2014'te hastalığı geçiren birinin başlattığı kesinleşti.

Yeni salgını yıllar önce hastalığı geçiren biri başlattı

Bilim insanları, Gine''deki yeni ebola salgını hakkında flaş bir araştırmaya imza attı. Salgını, virüsü vücudunda en az 5 yıl taşıyan kişinin, hastalığı sperm yoluyla partnerine bulaştırdığı aktarıldı. Ülkede yaşanan salgındaki hastalardan toplanan virüs örneklerinin genetik diziliminin incelenmesiyle elde edilen bulgu, bunların önceki salgındaki örneklerle çok benzediğini gösterdi. Sonuçlar araştırmacıları epey şaşırttı. Çünkü virüsün vücutta bugüne kadar 500 günü aşkın bir süre kaldığı bilinse de 5 yıl süre, Montpellier Üniversitesi''nde enfeksiyon hastalıkları uzmanı Eric Delaporte''nin deyimiyle "korkutucu ve yeni".

11 BİNDEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ 

Batı Afrika''yı etkisi altına alan salgında 28 binden fazla kişi hastalığa yakalanırken 11 binden fazla ölüm kaydedilmişti. Hayatta kalan binlerce kişiyse toplum tarafından dışlanmıştı.  Bu yüzden önceki salgından kurtulan bir kişinin yeni salgına yol açmasının önemli sonuçlar doğurabileceği düşünülüyor. Uzmanlar, bu durumun hayatta kalanların halihazırda kötü şartlarını daha da ağırlaştırabileceğini belirtiyor. Yeni bulgu ayrıca bölgedeki hayvanlardan kaynaklandığı varsayılan diğer salgınların aslında hastalığı atlatmasına rağmen vücudunda virüs taşıyan kişiler yüzünden ortaya çıkma ihtimalini akıllara getirdi.

İlgili Haberler