Yeni Zelanda’dan korkutan Çin saldırısı: TikTok'u kullanmayın

Yeni Zelanda’dan korkutan Çin saldırısı: TikTok'u kullanmayın
Rusya ve Ukrayna arasında süren savaşın, dünya çapında olacak düşüncesi aylardır ülkeleri diken üzerinde tutuyor. Bu dönemde Çin ve Tayvan arasında süren gerilim kopma noktasına geldi. Pasifik ülkeleri de yavaş yavaş savaş başlayacağını düşündü. Bu sebeple dezenformasyonun önüne geçmek için TikTok'un silinmesi istendi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaş tüm şiddetiyle devam ediyor. Aralarında ihtilaf olan ülkelerin de bu savaşın etkisiyle söylemlerini sertleştirmesi dünyaya bir korku saldı.

MİLLETVEKİLLERİNE UYARI: TİKTOK KULLANMAYIN!

Yeni Zelanda milletvekilleri, Çin''in verilere erişebileceği korkusuyla TikTok''u kullanıcılarını uyardı. Meclis sözcüsü, tüm taraflara veri güvenliği korkuları nedeniyle uygulamayı meclis cihazlarında kullanmamalarını açıkladı.

Meclis Başkanı Trevor Mallard, tüm partilere milletvekillerinin uygulamayı meclis telefonlarında ve cihazlarında kullanmamaları konusunda bir uyarı yaptı. E-postada "Bunu yapmak, cihazlarınızdaki verilere ByteDance (TikTok''un sahibi) ve Çin hükümeti tarafından erişilebileceği bir güvenlik riski oluşturabilir" ifadeleri kullanıldı.

“KULLANAN VARSA İZİNLERİ KALDIRSIN”

Parlamento servisinden gelen mesaj, uygulamanın tamamen silinmesini “şiddetle tavsiye ettiğini” ifade etse de, milletvekilleri uygulamayı indirmeyi seçtiyse “verdiğiniz izinlerden memnun olduğunuzdan emin olmak” veya verilen izinlerin “yetkisini kaldırmak” için ayarlarını kontrol etmelerini ve bu doğrultuda hareket etmelerini istedi.

Haziran ayında yayınlanan ve medyada büyük ses getiren bir makalede uygulamanın “Herkese açık olmayan ABD kullanıcı verilerine yurtdışında eriştiği” iddia edildi.

The Guardian, bu iddiaların doğruluğunu onaylamak için bahsi edilen haberleri inceledi.

SİYASETÇİLER ARASINDA GİDEREK POPÜLERLEŞİYOR

Şimdiye kadar, yalnızca birkaç Yeni Zelandalı politikacının resmi bir TikTok hesabu bulunuyor. Fakat uygulama Avustralya''da ofis için aday olanlar arasında giderek daha popüler olmaya başladı.

İlgili Haberler