Yeniçağ Gazetesi bugün bu manşetle çıktı

Yeniçağ Gazetesi bugün bu manşetle çıktı
ABD Başkanı, Mehmetçik'in terör örgütü YPG'ye Suriye'de düzenlediği operasyonların IŞİD'le mücadeleye engel olduğunu savundu. YPG ise Beyaz Saray'ın Suriye'den çekilmeyeceğine dair kendilerine söz verdiğini öne sürdü.

ABD Başkan Joe Biden, Suriye hakkındaki ulusal acil durum halini bir yıl daha uzattı. Biden''ın, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi''ye gönderdiği ve kararın gerekçesini anlattığı mektupta Türkiye detayı dikkat çekti.

Biden mektupta Suriye ile ilgili acil durumun 14 Ekim 2021''den sonra da devam etmesine karar verdiğini kaydederek, "Suriye''deki ve Suriye''ye ilişkin durum, özellikle de Türkiye hükümetinin Suriye''nin kuzeydoğusuna askeri taarruz düzenleme yönündeki eylemleri, IŞİD''i yenilgiye uğratma çabasına zarar veriyor, sivilleri tehlikeye atıyor, ve bunun ötesinde bölgede barış, güvenlik ve istikrarı zedeleme tehdidi barındırıyor, ve ABD''nin ulusal güvenliği ve dış politikasına karşı alışılmadık ve olağanüstü bir tehdit oluşturmayı sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan terör örgütü YPG''den İlham Ahmed ABD''nin IŞİD ile mücadele kapsamında Suriye''de kalacağını söyledi. Washington''da Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon yetkilileri ile temasları sonrasında gazetecilere açıklama yapan Ahmed, "IŞİD''i yok etmek için ne gerekiyorsa yapacaklarını ve kuzeydoğu Suriye''de altyapıyı inşa edeceklerini söylediler" dedi. Ahmed, ABD''nin altyapı inşası ve siyasi uzlaşma zemini bulma konusunda bir oyuncu olmaya devam edeceğini ve ABD''nin kendilerine net bir taahhütte bulunduğunu söyledi. "Suriye''de kalacaklarını ve çekilmeyeceklerini, IŞİD ile savaşmaya devam edeceklerini söylediler" diyen Ahmed, "Trump yönetimi altında ve Afganistan''dan çekilme sürecinde net değillerdi ama bu sefer çok netlerdi" ifadelerini kullandı. Ahmed, uluslararası yardımların bölgeye sokulması için Irak ile Suriye arasındaki El Yarıbiye sınır kapısının açılması konusunda ABD''den yardım istediklerini de sözlerine ekledi.

Terör örgütü YPG, 2003''te PKK''nın Suriye kolu olarak kurulan Suriye Demokratik Birlik Partisi''nin askeri kanadı konumunda. 2011''de kurulan YPG, ABD''nin Suriye''de IŞİD''e karşı mücadelede en önemli müttefiki konumundaydı.

YPG, IŞİD''le mücadele amacıyla kurulan Suriye Demokratik Güçleri''nin omurgasını oluşturuyor. ABD dış politikasının Hint-Pasifik bölgesine odaklanması, ABD öncülüğündeki Batılı güçlerin Afganistan''dan çekilmesiyle ülkede Taliban''ın yönetimi ele geçirmesi ve takip eden kaos ortamı, yeni Başkan Joe Biden''ın Ortadoğu''daki müttefikleri yalnız bırakıp bırakmayacağı sorularının sorulmasına yol açmıştı.

Ahmed ABD desteği konusunda umutlu olup olmadığı yönündeki soruyu ise "Kısa vadede çok bir şey olacağını zannetmiyoruz. ABD''nin Suriye''de siyasi uzlaşma konusunda daha aktif bir rol oynamasını umut ediyoruz ve bunu yapmaları da gerekiyor" şeklinde yanıtlamıştı.

HEM SİLAH VERİYOR, HEM EĞİTİYOR

Türkiye''yi müttefik olarak nitelendiren ABD''nin, tüm uyarılarına rağmen Suriye''deki terör örgütü YPG-PYD-PKK''ya verdiği eğitim ve yardımlar sürüyor. IŞİD''le mücadele bahanesiyle tıbbi askeri ve teçhizat yardımlarının ardı arkası kesilmiyor. Silahla donatılan teröristler, Suriye''nin kuzeyindeki Haseke, Deyrizor ve Kamışlı''daki kamplarda aldıkları eğitimlerden sonra eylemlere katılıyor. Teröristlere havadan indirme, sızma, ağır silah kullanımı gibi savaş teknikleri öğretiliyor. Amerikan ordusu 2021 başından bu yana 880 PKK/YPG''li teröriste eğitim verdi. Aynı dönemde silah ve lojistik malzeme yüklü 1020 tır da Amerikalılar tarafından terör örgütüne teslim edildi. Bu yılki eğitimlerle birlikte Amerikan ordusunun savaş eğitimi verdiği PKK/YPG''li terörist sayısı 26 bine ulaştı. Eğitimlerde teröristlere, ağır silahlı piyade aracı ve havan topu kullanımı da öğretiliyor. Teröristlerin eğitim sonrasında en önemli hedef sahaları ise Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı bölgeleri oluyor.