Yeteri kadar su içmezseniz ne olur?

Yeteri kadar su içmezseniz ne olur?
İnsan vücudunun %60’i sudan oluşuyor. Su yaşam için vazgeçilmezdir. Hayati öneme sahip olmasına rağmen birçoğumuz az su tüketiyoruz. Gün içinde terlemeyle, idrarla ve hatta nefes alıp verirken bile su kaybederiz. Peki az su tüketiminde vücutta neler olur? İşte detaylar…

Suyun yeterli içilmemesi durumunda kan basıncı dengesi ayarlanamıyor ve tansiyonda yükselişe neden olabiliyor.

Cildiniz diğer insanlardan daha kuru olur. Cilt bozuklukları ve kırışıklıklarla daha erken karşılaşmanıza neden olur.

Az su içmek gözlerinizde kuruluk yapar. Eklem ağrılarına sebep olur. Hastalıklarınız normalden daha uzun sürer. Kendiniz yorgun hissedersiniz ve baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Susuzluk mide kazınmalarına da sebep olur. Az su tüketimi sindirim problemlerini ortaya çıkarır. Susuzluk sonucu konsantrasyon azalır, kısa süreli hafıza gibi bilişsel işlevin performansı önemli ölçüde düşer.

Ter kayıplarını önlemek için bol su içilmelidir. Eğer sıvı alımıyla ter kayıpları telafi edilmezse vücut ısısının düzenlenmesi sağlanamaz. Ayrıca kaslara giden kan basıncı azalır, kas krampları ve kas kasılmaları gözlemlenebilir.

Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabilir. Suyun çok az oranda tüketimi, uzun vadede böbrek yetmezliğine de yol açabilir.

Özellikle yüksek ateş ve ishal gibi durumlarda su tüketimi hayati öneme sahiptir.

Su içmek boğaz ve ağızdaki mukus zarlarının salgılarını bir anlamda tazeler. Böylece ağzınız tükrük ile düzenli bir şekilde nemli kalır. Eğer sürekli boğaz kuruluğunuz varsa daha çok su içmelisiniz.

Tüm hücrelerin ve organların düzgün çalışabilmeleri için suya ihtiyaç duyduğunu unutmayın.