Yoğun bakımdan çıktıktan 1 hafta sonra fark etti. Korona bunu da yapıyormuş. Türk profesör açıkladı

Yoğun bakımdan çıktıktan 1 hafta sonra fark etti. Korona bunu da yapıyormuş. Türk profesör açıkladı
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Derya Uludüz, yoğun bakımdan çıkan bir korona virüs hastasının, 1 hafta sonra işitme kaybı şikayeti ile doktora başvurduğunu söyledi. Uludüz, koronanın işitme kaybına yol açma durumu ile ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’nda Profesör olarak görev yapan Derya Uludüz, Habertürk Gazetesi’nde korona virüs salgını ile ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Uludüz, 45 yaşındaki bir astım hastasının korona virüse yakalandıktan sonra durumunun kötüleştiğini ve bu hastanın entübe olduğunu belirtti.

Hastanın entübe işlemi bitmesinin ardından işitme kaybı yaşadığını belirten Uludüz, konu ile ilgili şu detayları verdi:

İşitme siniri iç kulaktan başlayarak beyne beyin sapı dediğimiz bölgeye ulaşıyor. Yol boyunca sinirin sağlam olması çok önemli. Covid-19 hastalarında ani işitme kaybının nedeni halen net değil ancak hipotezler şöyle; Covid-19’un damarları etkilemesi ile kulağa giden ve işitme sinirini besleyen damarın tıkanması sonucu oluşabildiği; veya işitme sinirinin direkt olarak virüsle enfekte olduğu. İşitme kaybı özellikle Covid-19 nedeniyle yoğun bakımda yatan hastalarda gözden kaçabilecek bir yakınma.

GEÇMİŞTE İŞİTME KAYBI YOK

Bu yakınma ile bildirilmiş olan ilk hasta, 45 yaşında astımlı bir hasta. Covid-19 tedavisi için hastanede yattığı bir haftada işitme kaybının ardından kulak burun boğaz kliniğimize başvurmuş. Covid-19 yakınmalarının 10. gününde hastaneye kaldırıldığını ardından nefes darlığı ile yoğun bakım ünitesine nakledildiğini anlatmış. 30 gün entübe kaldıktan sonra durumu pulmoner emboli, ventilatöre bağlı pnömoni, pulmoner hipertansiyon ve anemi ile daha da karmaşık hale gelmiş. Tedavisinde remdesivir, intravenöz steroidler ve plazma değişimi kullanılmış ve hasta iyileşmiş. Geçmişte işitme kaybı veya kulak patolojisi yokken, yoğun bakımdan çıktıktan bir hafta sonra sol kulağında çınlama ve ani başlayan işitme kaybını fark etmiş.

Virüsün işitme kaybına yol açıp açmadığının daha fazla araştırılması gerektiğini belirten Uludüz, “Virüsün toplumda yaygınlığı ve işitme kaybının önemli morbiditesi göz önüne alındığında, bu olasılığı daha fazla araştırmak gerekiyor gibi görünüyor. Özellikle işitme kaybını anında tespit etme ve tedavi etme ihtiyacı ve tıbbi hizmetlere erişimde oluşan zorluk göz önüne alındığında detaylı bir değerlendirme yapmak en doğrusu olacaktır. Hastalara, yoğun bakım ortamında işitme kaybı yaşayıp yaşamadıkları ile ilgili sorular sorulmasını ve akut işitme kaybı bildiren herhangi bir hastanın acil olarak kulak burun boğaz servisine sevk edilmesi gerekiyor” dedi. 

Kaynak: Habertürk