Dolar fıstıki makam hareket etti gidiyor. Yüklü miktarda Rus parası ve Arap parası geldi

Dolar fıstıki makam hareket etti gidiyor. Yüklü miktarda Rus parası ve Arap parası geldi
Dolar kuru, Merkez Bankası’nın sürpriz bir karar ile faizi 100 baz puan indirim yaparak yüzde 13 seviyesine çekmesinin ardından, yeni tarihi zirvesine adım adım yaklaşıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sürpriz bir karar ile faizi 100 baz puan indirim yaparak yüzde 13 seviyesine çekmesinin ardından 18,14’ün üzerini test eden Dolar/TL kuru haftayı 18,08’den kapatmıştı. Gözler bu hafta küresel tarafta ABD Merkez Bankası Fed yetkililerinin açıklamaları ve Jackson Hole toplantısındaki sunumda olacak. Dolar göstergesinin yeniden 20 yılın zirvesine doğru ilerlemesi ve paritenin de 1’e gelmesi gelişen ülke paralarında baskı oluştururken kur yıl içi zirvesine bir adım adım yaklaşıyor. 

DOLAR 2022 YILININ EN YÜKSEK SEVİYESİNE ULAŞTI

Yeni haftanın ilk işlem gününe 18,06 lira ile başlayan dolar kuru, saat 15:47 itibarıyla %0,23 artışla 18,12 liradan işlem görüyor. Dün en düşük 18,03 lira, en yüksek 18,12 lira seviyelerini gören dolar kuru, günü 18,08 lira seviyesinde kapatmıştı. Dolar kuru, 24 Temmuz''da tarihinde 17,62 lira ile son bir ayın en düşük rakamını görürken, bugün ise 18,14 lira ile 2022 yılının en yüksek seviyesine ulaştı.

DOLAR FAİZ İNDİRİMİNİN YARATTIĞI İVME İLE YENİ REKORUNA DOĞRU İLERLİYOR

20 Aralık’ta 18,36 ile tarihi zirvesini gören dolar kurunda kademeli olarak başlayan yükseliş Mayıs’ta hem Fed’in faiz artışına hız vermeye başlaması hem küresel enerji fiyatlarının yüksek seviyelerde olması hem de yurt içinde enflasyon yükselişinin hızlanmasıyla kurdaki oynaklık da arttı. Haziran’da 17 seviyesinin aşılmasının ardından BDDK, ticari kredi kullanımı ve döviz teminatlarında değişikliğe gitti. Bu kararla yaşanan kısa süreli düşüşün ardından yeniden 17 üzerine çıkan kur, son haftalarda yatay seyir izledi. Faiz indirimiyle beraber 18 seviyesi geçen hafta aşıldı.

MERKEZ BANKASINDAN KREDİ HAMLESİ GELDİ

Faiz indirimini sürdüren Merkez Bankası karar metninde dikkat çektiği kredi büyümesi ve kredilerin selektif kullanılmasına dair hafta sonu yeni bir düzenlemeye gitti. Bu konuda iş dünyasından oldukça şikâyet gelmesi üzerine ticari kredilerde kat sayı ve menkul kıymet tesisinde değişiklik yapıldı. Yeni düzenleme ile bankaların ticari kredi faizlerini düşürmek, piyasa faizi ile politika faizi arasındaki farkı en aza indirmek ve alınan kredilerin ama uygun kullanılmasını sağlayarak döviz alımının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

İlgili Haberler