Yunanistan vatandaşı başkanlar hala görevde

Yunanistan vatandaşı başkanlar hala görevde
CHP'li belediye başkanının görevden alınmasını eleştiren Eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Ümit Yalım, İçişleri bakanlığına Ege Adaları'nı sordu.

Bilun Çelik / Yeniçağ

İçişleri Bakanlığı'nın, İstanbul Ataşehir Belediye Başkanı CHP'li Battal İlgezdi'yi görevinden almasını ve 2 müfettişin Muğla Büyükşehir Belediyesi'nde denetim yapacak olmasını eleştiren eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Ümit Yalım, Bakan Süleyman Soylu'ya Yunan vatandaşlarının yönettiği belediyelerin neden denetlenmediğini sordu. İzmir'de Koyun Adası Belediyesi'nin Evangelos Angelakos, Aydın'da Eşek Adası Belediyesi'nin Evangelos Kottoros, Muğla'da Keçi Adası ve Kalolimnoz Adası Belediyesi'nin ise Ioannis Galouzis tarafından yönetildiğini belirten Yalım, 3 başkanın da Yunan vatandaşı olduğunu belirtti.

"2972 Sayılı Mahalli İdareler Seçimi Kanunu Madde 9'a göre belediye başkanları Türk vatandaşı olmak zorunda. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bu kanunsuzluğu nasıl izah edecek?" diye soran Ümit Yalım, şunları söyledi:

"Kottoros, belediye binasının duvarına, 'Yunanistan Hükümeti, Güney Ege Bölgesi, 12 Ada Valiliği, Eşek Adası Nahiyesi' yazılı tabela astı. Tabela 8.5 yıldır yerinde duruyor. Adalarda belediye teşkilatının dışında Yunan polisi, Yunan sahil güvenlik birlikleri ve Yunan gümrük teşkilatı görev yapıyor. Ayrıca Türk adalarında toplanan vergi, Yunanistan'a kaçırılıyor. Yani Türk adalarındaki Yunan vatandaşı belediye başkanları alenen vergi kaçakçılığı yapıyor. 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu Madde 359'a göre vergi kaçakçılığı suçtur. Vergi kaçakçılığı yapan belediyeler neden denetlenmiyor? Vergi kaçıran Yunan vatandaşı belediye başkanları neden görevden alınmıyor?"

Ümit Yalım, Türk topraklarında bütün kurumları ile Yunanistan'ın paralel devlet yapılanması olduğunu ifade etti. Yalım, "Yunanistan'ın Güney Ege Bölgesi'ndeki adalarının sayısı 14'ten 32'ye çıkmıştır. Ayrıca Ege Denizi'nin tam ortasındaki Türk kayalıklarını da topraklarına katmıştır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk ve en büyük toprak kaybını yaşayarak Batı'dan bölünmüştür" dedi.

İşgal ettiği Türk adalarında ulusal bayramlarını da kutlayan Yunanistan'ın Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, 7 Mart 2017'de, Muğla Keçi Adası'nda elini kolunu sallayarak dolaşıp denetimde bulunmuştu. Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Yunan Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Alkiviadis Stefanis de işgal altındaki adalarını ziyaret etmişti. Türkiye, geçen yıl 16 Nisan'da referandum heyecanı yaşarken Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Stefanis ile birlikte Aydın'a bağlı Eşek Adası'na helikopterle gitmiş, Kammenos, Türk hava sahasında uçtukları uyarısında bulunan Türk hava kontrolörüne, "Yunan hava sahasındayız. Yunan Savunma Bakanıyım" diye cevap vermişti. Bakanı Kammenos, Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Stefanis, Belediye Başkanı Evangelos Kottoros, kilise papazı, Yunan askerleri ve adada yaşayan Yunan vatandaşları ile birlikte egemenlik ve bayrak gösterisi yapmıştı. Bakan ve beraberindeki heyetin gelişi sırasında Yunan askerleri de Aydın Eşek Adası'nda kuzu çevirdi.

İlgili Haberler