Yüzlerce yıl değil artık günler içinde geri dönüşecek, bu sahnelere son verecek buluş bilim insanları başardı

Yüzlerce yıl değil artık günler içinde geri dönüşecek, bu sahnelere son verecek buluş bilim insanları başardı
İngiliz bilim insanları, plastiğin 6 kat hızlı geri dönüşümüm sağlayan “süper enzim”i geliştirmeyi başardı. Süper enzim sayesinde doğada yüzlerce yılda çözünebilen pet şişe, giysi ve poşet gibi atıklar günler içinde parçalara ayrılabilecek.

Sabah’ın CNN’den aktardığı habere göre, İngiltere'de yer alan Portsmouth Üniversitesi'nden araştırmacılar, PETase adlı plastik yiyen bir enzimi yeniden tasarlayarak, süreci hızlandırmak için MHETease adlı enzimle birleştirdi.

GERİ DÖNÜŞÜMDE ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK

Süper enzim, tek kullanımlık içecek şişelerinde, halılarda ve giysilerde kullanılan en yaygın termoplastik olan polietilen tereftalatın (PET) geri dönüşümünde önemli bir rol oynayacak.

Plastiklerin doğada çözünmesi yüzlerce yıl alıyor. Ancak, araştırmacılar, süper enzim ile polietilen tereftalatın birkaç gün içinde yapı taşlarına ayırabileceğini açıkladı.

akdeniz-de-tehlikeli-18-atik-607519-5.jpg

BÜYÜK BİR DÖNÜM NOKTASI

CNN'e konuşan Portsmouth Üniversitesi Enzim Yenilik Merkezi'nin direktörü John McGeehan, bu son gelişmenin plastiği geri dönüştürmek ve plastik kirliliğini azaltmak için enzimlerin kullanımına yönelik büyük bir dönüm noktasını temsil ettiğini açıkladı.

McGeehan, "PETease'in bu kadar iyi çalışmasına oldukça şaşırdık. Başarılı gelişmelerin, yeni plastik oluşturmak için fosil yakıtlar kullanmak yerine mevcut PET'in geri dönüştürülebileceği anlamına geliyor. Bu durum büyük bir enerji tasarrufunu da beraberinde getirecek" açıklamasını yaptı.

SÜPER ENZİM PLASTİĞE NASIL ETKİ EDİYOR?

Süper enzim, PETease ve MHETease adlı iki enzimin birleşimden oluşuyor. İki enzimin birbirine bağlanması plastiğin çözünme hızını 6 kat hızlandırdı. McGeehan, MHETase'ın moleküler yapısını haritalamak ve tek tek atomları görebilmek için Güneş'ten 10 milyar kat daha parlak X-ışınları kullanan bir cihaz olan Diamond Light Source'u kullandı.

plastik-atik-super-enzim.jpg

McGeehan, araştırmacıların MHETase ve PETase'yi bağlayarak yeni süper enzimi tasarlayabildiklerini ve DNA enzimlerini etkili bir şekilde birleştirerek tek bir uzun zincir oluşturabildiklerini söyledi.

Teknik, selülazları parçalamak için enzimler kullanan biyoyakıt endüstrisinde yaygın olarak kullanılıyor, ancak McGeehan plastikleri parçalamak için ilk kez iki enzimin birleştirildiğini vurguladı.

Çalışmanın tüm sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America adlı bilimsel dergide yayımlandı.

İlgili Haberler