Zonguldak'ta koronadan ölüm oranı neden fazla?

Zonguldak'ta koronadan ölüm oranı neden fazla?
Korona virüs nedeniyle Türkiye'de yaşanan ölümlerde üst sıralarda Zonguldak var. Peki ölüm oranı Zonguldak'ta neden fazla?

Türkiye'de korona virüs nedeniyle geçtiğimiz hafta ve bu hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 48 saatlik yasağın 30 büyükşehir belediyesi ve Zonguldak için geçerli olacağı duyuruldu.

Öte yandan açıklanan verilere göre Zonguldak, korona virüs kaynaklı yaşanan ölümlerde ilk 10 şehir arasında ilk sırada bulunuyor. 596 bin nüfuslu Zonguldak, korona virüs hasta sayısının fazla olması nedeniyle 30 büyükşehirle birlikte tedbirlerin uygulandığı şehirlerden biri oldu.

ÖLÜM ORANINDA BİRİNCİ SIRADA

Zonguldak, 81 il içinde nüfusa göre kıyaslama yapıldığında en çok hasta ve ölüm oranına ev sahipliği yapıyor. Paylaşılan bilgilere göre Zonguldak, korona virüs sebebiyle hayatını kaybeden insanların sıralandığı ilk 10 şehir listesinin ilk sırasında yer alıyor. Ölüm sayısında İstanbul'u geçen şehir, korona hasta yoğunluğunda ise İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Sakarya'nın ardından 6. sırada bulunuyor.

%60'I AKCİĞER HASTASI

Zonguldak, 1,5 kilometre karelik alanda kömür tozu püskürten 7 termik santrale sahip bir şehir. Bu nedenle kentte yaşayan insanların yüzde 60'ı akciğer hastalıklarına yakalandı. Bu durum da korona virüsün, solunum yolu rahatsızlığı olanları daha çabuk etkilediği gerçeği ile birlikte düşünüldüğünde korkutucu bir tablo ortaya koyuyor.

Zonguldak hava kirliliğinde dünya rekoru kırdı. 30 Aralık 2019 saati ile 18.00`da ölçülen verilere göre Zonguldak Merkez’de ki Hava Kirliliği: Gerçek Zamanlı Hava Kalitesi Endeksi (AQI) oranı 999 ölçekle Dünyanın en kirli şehri haline geldi. AB hava kalitesi sınırı 40 metreküptür.