Yoğurdun bu faydalarını herkes bilmiyor. İşte her gün yoğurt tüketmenin inanılmaz etkileri

Yoğurdun bu faydalarını herkes bilmiyor. İşte her gün yoğurt tüketmenin inanılmaz etkileri
Protein deposu olarak bilinen yoğurdun faydaları sıralamakla bitmiyor.

Türkiye''nin en eski yiyecekleri arasında gösterilen ve protein deposu olarak anılan yoğurdun cilde ve iç sistemimize faydaları saymakla bitmiyor. Düzenli yemenin sağlık üzerinde çok olumlu etkileri vardır.

YOĞURDUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Yoğurt özellikle protein barındıran en önemli yiyeceklerden biridir. Zengin mineral ve vitamin içeriği yüksek olan bir besindir. Tüm dünyada yoğurt adıyla bilinen özellikle Türk yemeklerinin hemen hemen hepsinin yanında bulunan yoğurt Türk sofralarını neredeyse her öğün süslemektedir. 7''den 70''e tüm insanların tüketebileceği bir besindir. Özellikle ek gıda dönemine yeni geçen bebeklerde bile yoğurt tüketimi önerilmektedir.

YOĞURT NASIL OLUŞUR?

Yoğurt sütün fermantasyonu sonucu elde edilen bir besindir. İyi huylu bakteriler sütün mayalanmasını sağlayarak sütün yoğurda dönüşmesini gerçekleştirir. Yoğurdun laktoz oranı süte göre daha düşüktür. Bu sebeple süt tüketemeyenler yoğurdu daha rahat tüketebilir.

Yoğurt; kalsiyum ve protein oranı oldukça yüksek bir besindir. B grubu vitaminleri A vitamini ve E vitamini içermektedir. Yoğurdun içeriğinde bulunan kalsiyum kemik ve dişler için gerekli iken; magnezyum ve potasyum kas ve sinir sistemleri için önemlidir. Ayrıca yoğurtta bulunan probiyotikler sindirim sistemi için oldukça önemlidir.

Bağırsak doğal florasını her türlü kötü huylu organizmaya karşı koruyan probiyotikler yoğurdun içinde doğal olarak bulunur. Böylece bağışıklık sistemini güçlendiren bir etkiye sahiptir. Bağırsakların zararlı bakterilerden arındırılması sindirim bağışık sistemini de ayrıca güçlendiren bir etkiye sahiptir.

Probiyotikler bağırsağın doğal florasını her türlü zararlı organizmaya karşı korur. Bağışıklık sistemi hücrelerinin büyük bir kısmının bulunduğu bağırsaklarda böylece zararlı bakteri bulunmadığı için bağışıklık sisteminin güçlü olması anlamına gelmektedir. Yoğurt bağırsak florasını düzenlediği için bu bölgede görülen kolon kanseri riskini de azaltmaktadır. Yine bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalara karşı da kişilerin direncini arttırmaktadır. Sütün laktoz miktarından dolayı bunu tolere edemeyen, sindiremeyen kişiler yoğurt tüketebilir. Çünkü yoğurdun laktoz oranı süte göre çok daha azdır. Bu durum da yoğurdun süte göre daha kolay sindirilmesini sağlar.

YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR?

- Yoğurt protein açısından oldukça zengin bir besindir.
- Yoğurt protein yüksek bir besin olduğu için kasların gelişimini destekler.
- Düşük proteinli gıdalara göre daha doyurucu bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda yoğurdun içinde bulunan kalsiyum kemiklerin ve dişlerin güçlü olmasını sağlayan bir mineraldir.
- Bu sebeple yoğurt tüketiminin yeterli miktarda yapıldığı kişilerde kemiklerin ve dişlerin güçlü olduğu söylenebilir.
- Aynı zamanda çocukların gelişimi için ve yaşlıların kemik erimesi kemik kırılması gibi durumlarının önlenebilmesi için yoğurt tüketimi tavsiye edilmektedir.
- Bir kişi 100 gram yoğurt tükettiğinde kalsiyum ihtiyacının yüzde 15''ini karşılayabilmektedir. Kalsiyum sayesinde vücut yağ yakımı daha da hızlandırmaktadır. Yine 100 gram yoğurt da 4 buçuk gram protein bulunmaktadır. Bu da hem doyuruculuğu artıran hem de kasların gelişmesini sağlayan bir ürün olduğunu göstermektedir.
- Yoğurdun içinde bulunan potasyum fosfor, iyot, çinko, A ve B vitaminleri yoğurdun birçok hastalığa karşı da koruyucu özelliğe sahip olduğunu göstermektedir.
- Hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir.

NE KADAR TÜKETİLMELİ?

Her besinde olduğu gibi yoğurdunda tüketiminin belli bir miktarda olması gerekmektedir. Aksi takdirde her besinin fazlası zarar olduğu gibi yoğurdun da fazlası kişiye yarardan fazla zarar sağlayacaktır.

Günlük tüketilecek yoğurt miktarı diğer süt ürünlerinin tüketimine göre oranlanmalı ve değiştirilmelidir kişiler süt ve peynir tüketmiyorsa yoğurt porsiyonunu artırarak tüketim gerçekleştirebilir. Aynı zamanda kişilerin günlük enerji ihtiyaçları da yoğurt tüketiminde farklılıklar göstermektedir. Kahvaltılarda tüketilen peynir aynı zamanda bir bardak süt tüketimi öğlen ya da akşam bir kase yoğurt bir bardak ayran şeklinde ayarlanabilir. Tüketilen yoğurdun doğal olması her zaman daha iyidir.

Süt ve süt ürünlerinin tüketimi kişinin yaşına, cinsiyetine, büyüme gelişim dönemine, gebelik, emzirme dönemine ya da yaşlılık dönemine göre değişiklik göstermektedir.

1 ve 3 yaş grubu çocuklar için günde 4 porsiyon
4 artı yaş grubu çocuklar için 3-4 porsiyon
7- 9 yaş üzeri çocuklar için günde 3 porsiyon
9- 18 yaş grubu çocuklar için günde 4 porsiyon yoğurt tüketimi uygundur.

Yetişkinler günde 3 porsiyon yoğurt tüketirken 65 yaş üstü kişiler ise günde 4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmelidir.

YOĞURT ÇORBASI TARİFİ

Malzemeler

 7 su bardağı su
 4 çorba kaşığı pirinç
 1 çorba kaşığı un
 1 yumurta sarısı
 1 su bardağı yoğurt
 2 çay kaşığı tuz
 Kuru nane
Yapılışı

Yoğurt çorbası yapımı için, tencereye suyu ekleyin, kaynadıktan sonra pirinçleri ekleyin. Bir kapta yumurta, un ve yoğurdu karıştırın. Pişen pirincin üzerine ekleyin ve karıştırın. Pişerken bir tutam kuru nane ekleyin. 10 dakikaya yakın pişirdikten sonra yoğurt çorbasının altını kapatın ve tuzunu ekleyin. Yoğurt çorbası servise hazır. Afiyet olsun.

İlgili Haberler