Bu meyvenin faydaları saymakla bitmiyor

Bu meyvenin faydaları saymakla bitmiyor
Son dönemlerde merak edilen bir bitki ve meyve olan noni meyvesi nedir? Hint dutu olarak da bilinen noni meyvesinin faydaları nelerdir? Noni meyvesinin zararları nelerdir? Noni nasıl kullanılır? Detaylar haberimizde…

Bir süre önce gazetelerde Victoria’s Secret’in ünlü mankenlerinden Miranda Kerr’in yazdığı kitapta on üç yaşından beri noni meyvesinin suyunu içerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, cildinin güzel ve yumuşak olmasını bu meyveye borçlu olduğu yazılmıştı. Merak konusu olan meyve araştırılmaya başlandı. Kısa bir süre sonra noni meyvesinin ismini daha sık duyabilirsiniz.

 

NONİ MEYVESİ NEDİR?

Bilimsel adı ile Morinda citrifolia, küçük ağaç ya da çalı şeklinde ve anavatanı Güney Asya olmasına karşılık tropik bölgelerde kültürü yapılıyor. Meyveleri olgunlaşmamış dut meyvesine benzediğinden “Hint dutu” diye isimlendiriliyor. Tropikal meyveler arasında en etkili olanlardan biri de hint dutudur. Kendisi küçük, etkisi büyük bir meyvedir. Dış görünüş olarak duta benzemesine rağmen sert bir yüzeyi vardır.

 

NONİ MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

-Ağrı kesici ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir

-Cildin yenilenmesini, pürüzsüz ve genç görünmesini sağlar

-Yüksek antioksidan içerir

-Uyku problemi için birebir fayda sağlar.

-Kalp sağlığını destekleyebilir

-Protein bakımından zengin olan hint dutu kemik ve kas gelişimini sağlar.

-Bağışıklığı düzenler

-Yaşlanmaya karşı etkili bir meyvedir

-Enerji verir

-Kilo vermeye de yardımcı oluyor

-Güçlü bir antioksidan olan hint dutu kansere karşı güçlü bir besindir

-Kaslarda oksidatif hasarı azaltır

-Saç dökülmesini azaltır, saçların daha parlak ve güçlü olmasına yardımcı olur

-Metabolizmayı düzenler

-Kan şekeri ve insülin toleransı gibi metabolik sağlık sorunlarını iyileştirmeye katkı sağlar

 

NONİ MEYVESİ NASIL KULLANILIR?

Noni meyvesinin güçlü, acı bir tadı vardır. Noni, macun veya toz kıvamına getirilerek ya da preslenerek suyu çıkartılarak tüketilebilir.

 

KİMLER KULLANMAMALI

Böbrek veya karaciğer sorunu yaşıyorsanız noni suyu sizin için zararlı olabilir. İçerdiği şeker miktarından dolayı şeker hastalarının dikkatli kullanması önerilir.

Tansiyon ilacı kullanıyorsanız, kemoterapi veya radyoterapi alıyorsanız, kan sulandırıcı ve epilepsi ilaçları kullanıyorsanız doktorunuza danışarak tüketmeniz önerilir.

İlgili Haberler