2 bin liralık telefona 1894 TL vergi!

2 bin liralık telefona 1894 TL vergi!
Cumhurbaşkanlığı kararı ile cep telefonlarında artan oranlı ÖTV'nin hayata geçirilmesiyle Cep telefonlarında ÖTV oranları yüzde 100 arttırıldı. Buna göre 2000 TL'lik bir cep telefonuna 1894 TL vergi ödenecek.

Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile cep telefonlarında artan oranlı ÖTV hayata geçirildi. Fiyata göre kademeli olarak cep telefonlarındaki ÖTV tutarı 01 Mayıs 2019 tarihinden geçerli olmak üzere artırıldı.

Buna göre artık;

640 TL ve altı cep telefonlarında ÖTV oranı %25,

640 TL’nin üzerinde ancak 1500 TL’yi aşmayan cep telefonlarında ÖTV oranı %40,

1500 TL’nin üzerindeki cep telefonlarında ÖTV oranı %50 oldu.

Ekonomist Dr. Ozan Bingöl, vergiyedair.com'da yer alan yazısında, bu artışla birlikte ÖTV oranlarının %100 oranında artırıldığını açıkladı. Bingöl, "Yukarıdaki ÖTV artışı telefonun KDV matrahına da ilave edileceğinden artışın nihai fiyata yansıması daha da yüksek olacaktır" açıklamasında bulundu.

2 BİN LİRALIK TELEFONA 1894 TL VERGİ!

Ozan Bingöl'ün analiz yazısının devamında şu ifadeler yer alıyor:

"Bilindiği üzere cep telefonu alırken, TRT Bandrol ücreti, ÖTV ve KDV ödüyoruz. TRT Bandrol ücreti ÖTV’nin matrahına giriyor. TRT Bandrol ücreti ve ÖTV aynı zamanda KDV matrana da dahil ediliyor. Dolayısıyla yapılan ÖTV zammı, sadece ÖTV artışı olarak kalmıyor, diğer vergi ve benzeri unsurlar nedeniyle daha yüksek bir etki yapıyor.

Örneğin, vergisiz fiyatı 2000 TL olan bir telefonun ÖTV düzenlemesi öncesi ve sonrası fiyatlarına bakalım.

ÖTV oranı %25 iken, TRT bandrolü+ÖTV+KDV 3.245 TL’ye satılan bir cep telefonu, ÖTV oranı %50’e çıktığından artık 3.894 TL olacaktır. Dolayısıyla ÖTV artış nedeniyle 2.000 liralık telefondan 550 TL daha fazla ÖTV alınırken, ÖTV’nin KDV’nin de matrahına girmesi nedeniyle, ÖTV artışının nihai yansıması 649 TL olmaktadır.

Başka bir deyişle, vergisiz fiyatı 2.000 TL olan bir telefona vergisiz bedelin %63’üne tekabül eden 1.245 TL vergi öderken artık, vergisiz bedelin %94,7’si kadar yani 1894 lira vergi ödeyeceğiz. Mali disipline hoş geldiniz.

2017 yılına ilişkin BTK verilerine göre Türkiye’de toplam 18.7 milyon cep telefonun IMEI numarası Mobil Cihaz Kayıt Sistemine kayıt edildi. Bunların 15.8 milyonu ithal cep telefoundan, 2 milyonu yerli imal cep telefonundan ve 842 bini ise yolcu beraberinde yurtdışından getirilen cep telefonlarından oluşuyor. Dolayısıyla ÖTV artışı nedeniyle ortalama telefon fiyatlarında 500 TL’lik bir vergi artışına neden olacağı ve 2019 yılının kalan döneminde 10 milyon ila 15 milyon civarında bir cep telefonunun piyasaya gireceği varsayımı ile ÖTV artışının bütçye 5 milyar TL ila 7,5 milyar TL arasında katkı yapması beklenebilir.

Cep telefonundaki ÖTV artışı, ekonomik durgunluk, bazı ürenler için getirilen ÖTV indirimleri ve akaryakıtta uygulanan eşel mobil sistemi ve benzeri nedenlerle düşen ÖTV gelirlerinin, ÖTV’ye tabi diğer unsurlar (Cep telefonu, alkollü içecekler ve benzeri) üzerinden telafi edilmeye çalışacağının sinyali olarak da görülebilir.

Burada Türk vergi sisteminin icadı olan verginin vergisinin vergisi hayata geçmektedir."

'VE SİLAH PATLADI'

Ekonomist Ozan Bingöl, ÖTV zamlarına ilişkin Twitter hesabından da bir paylaşımda bulundu. Bingöl paylaşımında, “Tiyatronun birinci sahnesinde duvarda bir silah asılıysa o silah o oyunda mutlaka patlar!” Ve silah patladı! Cep telefonlarında ÖTV oranları %100 arttırıldı!" açıklamasında bulundu.

ozanbingol.jpg

İlgili Haberler