BARZANİ’DEN BAĞIMSIZLIK RESTİ

BARZANİ’DEN BAĞIMSIZLIK RESTİ
BARZANİ’DEN BAĞIMSIZLIK RESTİ

Irak’ın kuzeyine hakim Kürt yönetiminin başı Mesud Barzani, merkezi hükümetten istediklerini alamamaları durumunda bağımsı

Irak’ın kuzeyine hakim Kürt yönetiminin başı Mesud Barzani, merkezi hükümetten istediklerini alamamaları durumunda bağımsızlık arayışına gireceklerini söyledi.


Kürt bölgesini perişan ettirmem
Merkezi yönetime sert uyarılarda bulunan Barzani, Kürt bölgesinin Irak’ın kalanıyla birlikte perişan olmasına izin vermeyeceğini söyledi. “Halkımıza karşı tanklarla ağır silahların kullanılmasına tanıklık ettik” diyen Barzani, hâlâ sorunları bu yöntemle çözmeye inanan zihniyetin var olduğunu vurguladı.


Zora başvurana geçit yok
Bunun yanlış bir yaklaşım olduğunu belirten Mesud Barzani şöyle konuştu: Sorunumuz, diyalog diliyle anlaşma yerine silah dilini tercih eden zihniyetledir. Bağdat veya federal hükümetin bu yönteme başvurması durumunda geçmişte olduğu gibi şimdi de bunu engellemenin yollarını arayacağız.


Bağımsızlık mücadelesi veririz
Bölgede büyük değişimler yaşanırken, Kürtlerin birliğinin bozulmasına müsaade etmeyeceklerini, gerekirse bağımsızlık mücadelesine gireceklerini belirten Mesud Barzani, “Tüm tarafların ulusal ve vatani çıkarları, küçük dar çıkarların üstünde olmalı. Tüm taraflara tarihi bir sorumluluk düşüyor” dedi.


Peşmerge reisinden
“bağımsızlık” tehdidi!
Büyük Kürdistan
hayaliyle yaşayan Barzani, Irak’taki merkezi hükümeti tehdit edip, istediklerini alamamaları halinde bağımsızlık arayışına gireceklerini söyledi.

Babası Molla Mustafa Barzani’nin hayali olan “Büyük Kürdistan” için 4 ülkeden toprak talep eden ve Kürtleri birleştirmeye çalışan peşmerge reisi Barzani tehditlerini sürdürmeye devam ediyor. Çapulçu başı şimdi de Irak’taki merkezi hükümetten istediklerini alamamaları halinde bağımsızlık arayışına gireceklerini söyledi. Merkezi yönetime uyarılarda bulunup, Kürt bölgesinin Irak’ın geri kalanıyla birlikte perişan olmasına izin vermeyeceğini vurgulayan Barzani, “Halkımıza karşı tanklarla, ağır silahların kullanılmasına tanıklık ettik” dedi.

İktidar peşindeler
Sorunları çözmek için hâlâ bu yönteme inanan zihniyetin var olduğunu ifade eden Barzani, “Bu yanlış bir yaklaşımdır. Irak’ın şimdi yaşadığı acı ve sorunların nedeni de bu zihniyettir” diye konuştu. Barzani, “Bağdat veya federal hükümetin bu yönteme başvurması durumunda geçmişte olduğu gibi şimdi de bunu engellemenin yollarını arayacaklarını” dile getirdi. Kürtlerin yeni Irak’ın inşasında büyük rol oynadığına dikkat çeken Barzani, “Kürtler Irak’ın başta gelen halklarından biridir. Irak’ta birlikte yaşamanın tek yolu ve temel harcı anayasadır. Bizler bu anayasa çerçevesinde haklarımızı ve hukukumuzu belirliyor ve talep ediyoruz. Ancak bazılarının ayakları yere basmaya başlayınca, iktidarı tamamen ele geçirmenin peşine düşmüşler” dedi.

Birliğimizi bozdurmayız
Bir daha eskiye dönülmeyeceğini kaydeden Barzani, şunları söyledi: “Bir daha ordu, polis ve istihbaratla halkımızın esir alınmasına, yani Irak’ın eski günlerine geri dönmesine izin vermeyeceğiz. Kürt ve Iraklı diğer halkların geleceğinin bölgesel ajandalara ve şahsi hırslara kurban edilmesine göz yummayacağız. Bölgede büyük değişimler yaşanıyor ve biz halkların iradesinin kazanmasını desteklerken, Kürtlerin birliğinin bozulmasına izin vermeyeceğiz. Tüm taraflar ulusal ve vatani çıkarları, küçük dar çıkarların üstünde olmalı. Irak ve bölgede yaşanan sorunlar, tarafların her şeyi birbirine karşı kullanması ve siyasi malzeme yapmasından kaynaklanıyor. Bu tarz yaklaşımlar Kürt halkının Orta Doğu’daki durumunu ve çıkarlarını tehlikeye sokacaktır. Bu durumda tüm taraflara tarihi bir sorumluluk düşüyor. Ben Kürdistan’a ve Irak’a karşı olan sorumluluğumun bilincindeyim. Kendimi Kürdistan’ın özgürlüğünün savunucusu olarak görüyorum. Hepimiz elele vererek milletimizi huzur ve barış içinde tuturız.”