2022 çok zor bir yıl olacak

2022 çok zor bir yıl olacak

2021 yılı gerçekten zor bir yıldı.

Enflasyon, işsizlik ve kur krizi Türk insanının hayatını zehir etti.

Öyle ya da böyle, 2021 yılı bitti!

Hepimize geçmiş olsun.

Gelelim 2022 yılına.

2022 yılında bizi ne bekliyor?

Ben öncelikle bu yıl erken seçim bekliyorum. 20 yıllık meslek hayatımda Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit ve Tansu Çiller gibi liderleri izlemiş bir gazeteci olarak bu yıl tüm işaretlerin seçimi gösterdiğini düşünüyorum.

AKP şu ana kadar erken seçim için tüm işaretleri verdi.

İlk işaret asgari ücret. Beklentilerin bile üzerinde bir artış yaptı.

Bundan sonraki işaret emekli maaşları olacaktır. Bu konuda ciddi bir artış hazırlığı içinde olduklarını biliyoruz. Bu artış da erken seçim için çok önemli bir işaret olacaktır.

Yine aldığım bir başka kulis bilgisine göre, AKP geçen ay gündeme getirdiği ama hemen üzerini geri örttüğü EYT çalışması. Ankara kulislerinde EYT ile ilgili sessiz bir çalışma yapıldığı biliniyor.

İşte tüm bunları topladığınızda Türkiye''nin adım adım erken seçime gittiğini söyleyebiliriz

Erken seçim Türkiye için rahat bir nefes alma olacaktır. Anketler AKP''nin mevcut şartlarla yeniden iktidara gelmesinin zor olduğunu gösteriyor. Eğer seçime kadar AKP şapkadan dana çıkartmaz ise şansı çok az. Şapkadan genelde tavşan çıkartılır. AKP artık tavşan şansını kaybetti. Şapkadan tavşan çıkartması insanlara yetmeyecek. Onun için en az dana çıkartması lazım.

Erken seçime kadar ne olur?

Kur krizinin belki son bir ayda olduğu gibi olmasa da devam edebileceği beklentisi güçlü. Çünkü Türkiye üretmiyor ve sadece tüketiyor.

Bir başka sorun ise Türkiye''ye direkt sermaye girişi yok. Yani döviz girişi yok. Son bir haftada AKP''nin gözdesi borsadan da ciddi anlamda yapancı fon çıkışı oldu. Yabancılar sadece hisse satmadı aynı zamanda tahvil de sattı. Son 24 saatte 100 milyon dolara yakın tahvil bu faize rağmen satıldı. Yani zararına satış yapılarak çıkıldı.

Enflasyon rakamı önemli

Pazartesi günü aralık ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Bu çok önemli. Analistler yüzde 25 ile 27 arasında bir yükseliş bekliyorlar. Reuters ise bir beklenti anketi yayınladı ve yüzde 30 dedi. Bu çok ürkütücü bir rakam.

Ocak ayı Türkiye için zor geçecek. Dahası 2022 yılı zor geçecek.

Son 3 yıldır söylediğim gibi cebinizdeki her kuruşu harcamayın ve tasarruf edin.

Kış gerçekten zor geçecek.

 

Yazarın Diğer Yazıları