Koalisyon güçleri vurdu IŞİD kimyasal kullandı

Koalisyon güçleri vurdu IŞİD kimyasal kullandı
Suriye’deki çatışmaların son dönemdeki merkezi Haseke kenti, hem koalisyon güçlerinin, hem de IŞİD’in saldırılarının hedefi haline geldi

IŞİD’in haziran ayının son haftasında Haseke’ye yönelik başlattığı büyük saldırının ardından kentte yoğun çatışmalar yaşanıyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye ve Irak’ta IŞİD’e yönelik gerçekleştirdiği hava saldırılarının, Suriye’nin kuzey doğusundaki Haseke kentinde yoğunlaştığı bildirildi. ABD’li yetkililerin açıklamasında, önceki gün 30 hava saldırısı gerçekleştirildiği, bunlardan 10’unun Haseke ve çevresindeki IŞİD hedeflerine yönelik olduğu belirtildi. Haseke ve çevresindeki saldırılarda araçlar, mevziler, sığınaklar, üç kontrol noktası, bir konaklama bölgesi ve bir kazı makinesinin tahrip edildiği belirtildi. Suriye’de ayrıca Rakka ve Ayn el Arap’ta da saldırılar gerçekleştirildiği, Irak’taki saldırılarınsa geniş bir alana yayıldığı aktarıldı.

Zehirli gazlar

Bu arada Sputnik’e konuşan Cezire Kantonu Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Hakem Xalo, daha önce YPG güçlerine ve sivil halka yönelik kimyasal silah saldırısı düzenleyen IŞİD’in dün de bu kez Haseke kent merkezindeki Veran mahallesinde kimyasal silah kullandığını öne sürdü. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD militanlarının Haseke kentine bağlı Rajm el Tfihi köyüne yönelik operasyonda zehirli gaz kullandığını öne sürmüştü. Xalo, IŞİD tarafından düzenlenen kimyasal silah saldırısına dair şunları anlattı: “IŞİD içinde kimyasal madde bulunan gazlar kullandı. Saldırı sonucunda 12 YPG üyesi yaralandı ve Cezire Kantonu’na bağlı çeşitli hastanelere kaldırıldılar. Yaralılar sürekli kusuyordu, mide bulantıları vardı ve baş dönmesi yaşıyorlardı. Ayrıca titriyorlardı ve boğazları yanıyordu. Kimyasal silahları araştıran HESAN adlı kuruluşa başvurduk. İncelemeler sonucunda IŞİD’in kimyasal silahlar kullandığı ortaya çıktı. IŞİD aynı gün Haseke kent merkezinde de sivillerin kaldığı Mıski ve Salihiye mahallelerinde kimyasal silah kullandı. Son olarak IŞİD’in dün de Haseke’ye bağlı Veran mahallesinde kimyasal silaha başvurduğunu duyduk. Araştırmalarımız sürüyor.”