"50 yıl sonra Türkiye'de her 4 kişinden 1'i Suriyeli olacak!"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin güncel verilerine göre, dünyada mülteci konumunda bulunan toplamda 5,5 milyondan fazla Suriyelinin yüzde 64'ü şu an Türkiye'de. Türkiye'nin bugünü ve geleceği açısından göz ardı edilemeyecek önemi bulunan Suriyeli sığınmacı sayısının ise, ülkeye pek çok etkisi var elbet.

Bu etkilerden biri şüphesiz ekonomi üzerine...

Başta kiralarda görülen artış... Semih Tümen, American Economic Review'de yayınlanan makalesinde, göçten etkilenen bölgelerde düşük kalitedeki evlerde yüzde 1,7; yüksek kalitedeki evlerde ise yüzde 11 olmak üzere ortalama yüzde 5,5'lik bir kira artışının söz konusu olduğunu söylüyor. Yüksek kalitedeki ev kiralarındaki artışı ise, göçten etkilenen bölgelerdeki yerli nüfusun bu evlere talep göstermesi ile açıklıyor.

Tümen, ayrıca, göçten etkilenen illerde kayıt dışı istihdam edilen Suriyeliler sebebiyle, kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu sektörlerdeki ürünlerin fiyatlarının %4 oranında düştüğünü belirtiyor.

Oğuz Esen ve Ayla Binatlı'nın İktisat ve Toplum Dergisi'nde yayınlanan makalesinde gösterdiği verilere göre ise, 2016 sonu itibarıyla Suriyeli partnerlere sahip yeni firma sayısı 1.777. Ancak Suriyelilerin Türkiye'ye gelmeye başladığı 2011 yılından itibaren ülkedeki hızla artan işsizlik oranı, 2017'nin başında yüzde 12'ye kadar çıkmış durumda.

Ülkemizdeki Suriyeli sayısının Türkiye nüfusuna etkisi ise, diğer tüm etkilerin kaynağını oluşturacak değerde...

Yukarıdaki başlık benim değil, Emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen'in tespiti. Esen, Türkiye'de geçici koruma statüsü ile bulunan Suriyelilerin sayısı ve nüfus artış oranları üzerinden basit matematiksel hesaplarla yaptığı tespit ile yakın gelecekte Suriyelilerin toplam nüfusa oranlarına dikkat çekiyor...

Şöyle ki...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu' nun açıklamalarına göre, Türkiye'de kayıt altına alınan Suriyeli sayısı 2017'de 3 milyon 426 bin 786, 2018'de ise 3 milyon 613 bin 961.

"Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı" harekâtlarından sonra ülkelerine dönen 291 bin 790 Suriyeli de hesaplandığında, 2018 yılında ülkemizdeki Suriyeli sayısı 187 bin 175 kişi artmış. Bu da, çoğunluğu doğumdan kaynaklanan bir yıllık nüfus artış oranının yüzde 5,5 olduğunu gösteriyor.

Burada belirtmek gerekir ki, Türkiye'deki Suriyeli sayısı şu an için mevcut nüfusun yüzde 4,5'ine tekabül ediyor.

Gelelim Türkiye'nin nüfus artış hızına...

Son verilere göre mevcut Türkiye nüfusu, 80 milyon 810 bin 525. Türkiye nüfusu 2017 yılında yüzde 1,24 oranında artış göstermiş.

Yani, Suriyelilerin nüfus artış oranı, ülkemizdeki genel artış oranının 4,43 katı! Bununla birlikte 2018'de artan Suriyeli nüfusu, 2017'de ülkemizde artan nüfusumuzun yüzde 18,8'ine karşılık geliyor.

İşte Esen tüm bu bilgilerden hareketle, yeni göç alınmayacağı ve nüfus artış oranları sabit kalacağı varsayımıyla, Türkiye'nin toplam nüfusunda Suriyelilerin onanını 5 yıl sonra yüzde 5,2; 10 yıl sonra yüzde 6,3; 25 yıl sonra yüzde 11,1 ve 50 yıl sonra yüzde 26 olarak hesaplıyor ve...

5 yıl sonra her yüz kişiden 5'i, 50 yıl sonra ise her 4 kişiden 1'i Suriyeli olacak diyor!

Okuma önerisi

Son iki pazardır, her pazar "Pazar Okuması" başlığı altında yaptığım kitap önerilerini yapmıyorum. Bu sebeple, yeni yılın ilk gününde topluca bir öneri yapmak istedim. 2018'in en çok okunanlarını eğer okumadıysanız; bu kitapların, 2019'da keyifli bir okuma sunacağını düşünüyorum. İdefix verilerine göre, Türkiye'de, 2018 yılının en çok okunan 5 kitabı şu şekilde:

1- Ken Mogi - İkigai: Japon Yaşam Sanatı

2- Yılmaz Özdil - Mustafa Kemal

3- Burak Aksak - Leyla ile Mecnun

4- Soner Yalçın - Saklı Seçilmişler

5- Ahmet Ümit- Kırlangıç Çığlığı

Günün dileği:

Yeni yılın ilk gününde, bu yıl hepinize sağlık, mutluluk; ülkemize de birliktelik ve dirlik diliyorum...

 

Yazarın Diğer Yazıları