TL'yi bekleyen yeni tehlike. FED enflasyonun geçici olduğu ibaresini metinden kaldırdı

TL'yi bekleyen yeni tehlike. FED enflasyonun geçici olduğu ibaresini metinden kaldırdı
Piyasaların gözünü diktiği ABD Merkez Bankası (FED)’nın toplantısı sona erdi. Fed, enflasyonun geçici (transitory) olduğu ibaresini metinden kaldırdı

ABD Merkez Bankası (FED) piyasaların gözünü diktiği faiz kararını açıkladı. FED politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0.25 aralığında sabit bıraktı.

Fed, aylık ABD Hazine kağıdı alımını 20 milyar Dolar, mortgage destekli menkul kıymet alımını 10 milyar dolar indirdi. Ocak toplam varlık alım miktarını 60 milyar dolara indirmeye karar verdi. Varlık alımları sona erdirilene kadar kadar faiz artırımı olmayacak.

ParaMedya’nın haberine göre FED, “Varlık alımının azaltılması tamamlanmadan faiz artırmak zorunda kalacağımız durumla karşı karşıya gelmeyi beklemiyoruz” dedi. Bu yorum, FED’in varlık alımı azaltmanın tamamlanmasına kadar faiz arttırmayacağı anlamına geliyor.

3 FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ

FED’in açıklamasında 2022’de üyelerin 3 faiz artışı beklentisi ortaya çıktı. Artışın 2023’de de devam etmesi bekleniyor.

FED’in dikkat çeken bir başka açıklaması ise enflasyon konusunda oldu. FED, ” Yaptığımız her şey aileleri, işletmeleri etkiliyor, bunun farkındayız ve yüksek enflasyon (%6.8) insanların hayatını zorlaştırıyor”dedi.

TÜRK LİRASINI NASIL ETKİLEYECEK?

Fed, enflasyonun geçici (transitory) olduğu ibaresini metinden kaldırdı. FED’in bu kararı sonrası Türk lirası önemli bir tepki vermedi.

Bunun nedeni ise bu beklentinin gün boyunca alınması ve TL’nin yaklaşık yüzde 3 değer yitirmesi oldu. Türk lirası için FED beklentisi kısa vadede bitmiş oldu.

TÜRKİYE FAİZ ARTIRIMINA GİTMEZSE OLUMSUZ ETKİLENECEK

Bugün için Merkez Bankası’nın kararı beklenirken, FED’in önümüzdeki dönemlerde alacağı kararların Türk lirasını olumsuz etkilemesi bekleniyor. Türkiye’nin faiz artışına gitmemesi halinde FED faiz artışından ciddi anlamda olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

FED KARARININ ARDINDAN DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Öte yandan, FED''in faiz kararının açıklamasının ardından dolar tarihi rekorunu kırarak 14.85''i gördü. FED kararının ardından 14,85''i gören dolar, bir süre sonra yeniden kapanış seviyesine dönerek, 14,79-14,80 seviyelerine indi. 

İlgili Haberler