Afganistan'ı çekirgeler bastı: buğday krizine sebep olabilir

Afganistan'ı çekirgeler bastı: buğday krizine sebep olabilir
Afganistan'ı saran çekirge istilası, ülkenin buğday üretimini olumsuz etkiliyor.

Editör: Sami Gürel

BM Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, Afganistan'ı büyük bir çekirge istilası sarmış durumda. Fas çekirgesi olarak bilinen türün ülkedeki en büyük zararı buğday tarlasına verebileceği konuşuluyor. Bu durumun zaten halihazırda kıtlık çeken Afganistan için yıkıcı sonuçlar doğuracağından endişe ediliyor.

FAO'nun Afganistan temsilcisi Richard Trenchard "Dünyanın en büyük insani krizlerinden biriyle karşı karşıya olan bir ülkede etkisi çok büyük olabilir" dedi.

Fas çekirgesi, dünyanın herhangi bir yerinde ekonomik açıdan en korkutucu bitki zararlıları arasında yer aldığı açıklanırken, FAO, tamamı Afganistan'da yetişen ağaç mahsulleri, meralar ve gıda mahsulleri dahil olmak üzere 150'den fazla bitki türünü yiyebilecekleri konusunda uyarıyor.

Trenchard, bu yıl tam bir salgının bir milyon metrik tondan fazla buğday kaybına, "toplam yıllık hasadın dörtte biri kadar ayrıca da 500 milyon dolara kadar ekonomik kayba yol açabileceği'' konusunda uyarıda bulundu.

Dünya Gıda Programı, Afganistan'da 19.9 milyon insanın akut açlıkla karşı karşıya olduğunu ve 6 milyon insanın da kıtlığın eşiğinde olduğunu bildiriyor. Beş yaşın altındaki çocukların yaklaşık yarısının ve hamile ve emziren kadınların dörtte birinin akut yetersiz beslendiğini ve önümüzdeki 12 ay içinde hayat kurtaran beslenme desteğine ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

İlgili Haberler