YKS tarihi açıklandı: Aileler, öğrenciler ve siyasilerden tepki geldi

YKS tarihi açıklandı: Aileler, öğrenciler ve siyasilerden tepki geldi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu YKS tarihi tartışmaları da beraberinde getirdi. Sınav tarihinin Temmuz ayından 27-28 Haziran'a çekilmesi öğrencileri tedirgin etti. Aileler ve siyasiler duruma tepki gösterdi.

25-26 Temmuz'da yapılması kararlaştırılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) tarihi değiştirilerek, 27-28 Haziran’a çekildi. Kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı.

Sınavın tarihinin değiştirilmesine CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’nden eleştiri geldi. Karar sınava girecek öğrencileri tedirgin ederken, aileler de duruma tepki gösterdi.

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Twitter hesabından "Yandaşının bir dediğini iki etmeyen iktidar; gencine gelince 2 milyon tweet'i görmedi, duymadı. Yazıklar olsun." diyerek karara tepki gösterdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Temmuz ayına ertelenen YKS’nin öne alınarak Haziran’da yapılacak olması; gençlerimizin geleceklerini ve umutlarını çalmak, emeklerini boşa çıkarmak, onlara kulak tıkamaktır! Gençlerimizin hayallerini çalmayın!" dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Gençlerimiz geleceğimizdir, kimse gençlerimizin geleceği ile oynama hakkına sahip değildir. Milyonlarca gencimizi ilgilendiren bir sınavın tarihini belirlerken 'ben yaptım oldu' mantığıyla hareket eden iktidarı, almış olduğu bu yanlış kararı düzeltmeye davet ediyorum." yazdı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Öğlen YKS’ye 82 gün varken, akşam 54 gün kaldı. Zaman ne çabuk geçiyor! 2 ay içerisinde 3 farklı sınav tarihi ilan edilir mi? Gençlere bir söz verecekseniz o sözü tutacaksınız" ifadelerini kullandı.

UZMANLAR TEPKİLİ ÖĞRENCİLER TEDİRGİN

Öte yandan, sınav tarihinin öne alınması sınava girecek öğrencilerde de tedirginliğe neden oldu.

Hürriyet’te yer alan habere göre, Uzman Psikolog Doç. Dr. Nevin Dölek, belirsizlik dönemlerinin stres yaratmasının normal olduğunu belirterek sınavlara hazırlanan öğrencilerin kendilerine şu soruları sormalarını önerdi:

"Sınav tarihi belliydi ve öğrenciler buna göre kendilerini hazırlamışlardı. Kontrollerindeydi yani. Sınav tarihi, öne de alınsa, ileriye de atılsa bir değişiklik olacağı için stres artacaktır."

Rehberlik Danışmanı Cihan Yeşilyurt da "İçinden geçtiğimiz süreç ve bunun paralelindeki sınav tarihlerindeki değişiklik, öğrencilerde odaklanma problemlerine neden olabilir. Belirsizlik dönemlerinin yıpratıcılığını da göz önünde bulundurursak öğrencilerin gündeme kulaklarını tıkayıp sosyal medyadan uzak durmalarını öneririm" diye konuştu.

Esin Dönmez (12’nci sınıf öğrencisi): "Sınav tarihleriyle ilgili değişiklik haberleri beni olumsuz etkiledi. Sınav tarihi yaklaşırken kaygı düzeyim artıyor."

Tuba Kızıldemir (12’nci sınıf öğrencisi): "Bu değişiklik çok kötü oldu. Daha vakit var, çalışırız diyerek bir rahatlama gelmişti açıkçası. En azından bir ay önce temmuzda diye açıklanmasaydı bu şekilde çalışma planı yapmazdık."

ÖĞRENCİLER DEĞİŞİMİ İSTEMİYOR

YKS’nin 25-26 Temmuz tarihinden 27-28 Haziran tarihine alınacağı iddiaları üzerine 1 Mayıs'ta sosyal medyada bir kampanya başlatmıştı. #ykstarihinedokunma etiketiyle yapılan paylaşımlar Twitter’da gece saatlerinde 1 milyona ulaşmıştı.

İlgili Haberler