AKP’de başkaldırı cephesi genişliyor

AKP’de başkaldırı cephesi genişliyor
Hüseyin Çelik’in yazılı açıklamasıyla başlayan, Bülent Arınç’ın konuşmasıyla tırmanan deprem, AKP’yi sarsıyor...

Ağır eleştirileri sosyal medyada eski Adalet Bakanı Ergin ve Spor Bakanı Suat Kılıç da paylaşınca ortalık karıştı.

Fişeği Çelik ateşledi bombalar Arınç’tan

AKP’li Hüseyin Çelik’in “PKK şehirlere silah yığarken devlet seyretti” sözleriyle başlayan “itiraflar rüzgarı”, Arınç’ın açıklamalarıyla “fırtına”ya dönüştü. Arınç, PKK’nın güç devşirmesinde sorumlular olarak dönemin içişleri bakanları, valiler ve başbakanı işaret etti.,

Ağır eleştiriye anında zehir zemberek cevap

Arınç, açıklamasına gelen tepkiler üzerine önceki gün yine zehir zemberek konuştu: Bildiğim ve şahit olduğum olayların çok küçük bir bölümünü anlattım. Unutulmamalı ki, yıkmaya çalıştığınız çınarın gölgesinde, güneş görmemiş daha bir çok hakikat gölgeleniyor.

Sadullah Ergin ve Suat Kılıç’tan destek

Arınç’a destek eski bakanlardan Sadullah Ergin ve Suat Kılıç’tan geldi. Ergin, Arınç’ın Twitter’daki açıklamasını retweet yaparak paylaştı. Kılıç da, “Arınç’ın açıklamasına bir kez daha göz atalım” dedi. İçişleri Bakanı, Arınç’ın sözlerine “Kasıtlı değilse yanlıştır” dedi.

 

AKP’de başkaldırı cephesi genişliyor

AKP’li Hüseyin Çelik’in ve onun ardından Bülent Arınç’ın müzakere sürecinde PKK’ya göz yumulmasına ilişkin açıklamalarına eski bakanlardan Ergin ve Kılıç da destek verdi.

AKP’ye ağır eleştirilerde bulunan Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a bir destek de eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve eski Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’tan geldi.  Eski Bakan Hüseyin Çelik’in “Sürece zarar gelmesin diye valiler, kaymakamlar, polisler, askerler elleri kolları bağlı beklediler. PKK şehirlere silah yığarken devlet eli kolu bağlı bekledi” şeklindeki sözlerinin ardından Arınç’tan benzer açıklamalar geldi. CNN Türk’te geçen cuma akşamı Taha Akyol’un programında konuşan Arınç, 2009’daki “Oslo müzakereleri”, sözde çözüm sürecinde terör örgütü PKK’nın güç devşirmesinde sorumlular olarak dönemin içişleri bakanları, valiler ve başbakanı işaret etti. Arınç, önceki gün de Twitter’dan eleştirilere yanıt verdi.  Arınç, kendisine sert eleştiriler yönetenlere yönelik, “Bizzat bildiğim ve şahit olduğum olayların çok küçük bir bölümünü anlattım. Söylediğim her sözün sonuna kadar arkasındayım. Aldıkları talimatla ‘eski çınarı yıkmak’ hevesiyle şahsıma yönelik başlatılan linç kampanyası, heves sahiplerinin kursağında kalabilir. Bazı arkadaşlarımızın iddiaları ile gerçekler arasında pamuk ipliği kadar bile bir bağ yokken bu kampanya yine size döner ve cümle alem size güler. Unutulmamalı ki, yıkmaya çalıştığınız çınarın gölgesinde, güneş görmemiş daha bir çok hakikat gölgeleniyor” ifadelerini kullandı. Hüseyin Çelik, Arınç’ın 6 sayfalık açıklamasını kendi Twitter hesabından retweetleyerek paylaştı. Arınç’ın program sonrası Twitter’da yaptığı açıklamaları Sadullah Ergin de retweet yaparak paylaştı. Ergin ayrıca Hüseyin Çelik’in “istifa” tweetini de paylaştı. Bu paylaşımlara dün eski Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da kalıdı. Kılıç, AKP’lilerin tepkisini çeken açıklamalarda bulunan Bülent Arınç’a destek verdi. Suat Kılıç Twitter’da “Okumadan, anlamadan yargılamayalım. 22.Dönem TBMM Başkanı Sayın @bulent_arinc’ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya bir göz atalım” mesajını paylaştı.

Erdoğan’dan tepki

Bu arada, Recep Tayyip Erdoğan ise Bülent Arınç’ın “Dolmabahçe Mutabakatı’nı biliyordu” sözlerine tepki gösterdi. Erdoğan Şili’de gazetecilerin sorusu üzerine şunları söyledi: “Konuyla ilgisi olan Yalçın Akdoğan, Efkan Âlâ, Mahir Bey (Ünal) var... Ben Dolmabahçe konusunda her üçüne de, ‘Onlarla aynı fotoğraf karesinde olmanız doğru olmaz. Çünkü onları muhatap almak, ciddi manada size zarar verir. Sizler hükümetsiniz, onlar hükümetin muhatabı olamaz’ demiştim. Nitekim benim Başbakanlığım döneminde de gerek Beşir Bey (Atalay), gerek Sadullah Bey (Ergin) zaman zaman bazı görüşmeler yaparlardı. Görüşme Parlamento’da olurdu ve özel yapılırdı. Ne resim verilirdi ne dışarıya açıklama yapılırdı. Ama Dolmabahçe’de öyle bir şeyin yapılmış olması, karşı tarafın hadiseyi bir mutabakat gibi lanse etmeye kalkması tabii çok ciddi bir yanlış olmuştur. Dolayısıyla, bundan benim haberimin olduğunun, bunun benim müsaademle yapıldığının iddia edilmesi kesinlikle dürüst bir hareket değildir. Doğru bir hareket değildir. Kaldı ki o zat, benimle çalıştığı zaman içerisinde bunları konuşmamıştır.”

 

Efkan Ala: Kasıtlı değilse yanlıştır

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Bülent Arınç’ın açıklamalarına ilişkin “Kasıtlı değilse yanlıştır” dedi. Ala, gazetecilerin Bülent Arınç ile ilgili sorusuna cevap verdi. Efkan Ala şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımız dün detaylı bir açıklama yaptı. Bunun dışında söylenenler tamamen tahminden ibarettir. İşin bütün berraklığı ile sayın Cumhurbaşkanımız tarafından aktarıldığı gibi olduğunu söyleyebilirim. Durum bundan ibarettir. Sayın Arınç’ın açıklamaları bir tahminden ibarettir. Kasıtlı değilse yanlış bir tahmindir.” şeklinde cevap verdi.